Vuonna 1896 julkaistun Biograafisia tietoja Suomen naisista eri työaloilla matrikkelin mukaan Brita Katarina Niska o.s. Cajanus "1840-luvulla alkoi toimittaa luetteloa Niskan suvusta, jonka alku johtuu 1612 luvulta. Muutamia vuosia ennen kuolemaansa 1885 valmisti hän tämän teoksen, joka on ollut oppaana monelle nuoremmalle tutkijalle." Sukututkimusinto on voinut syntyä Sursillin suvun edellisinä vuosikymmeninä saaman julkisuuden myötä, sekä Brita että hänen aviomiehensä löytyvät Sursillin sukupuusta.
Brita oli syntynyt 12.11.1808 Oulussa kauppias J. Cajanuksen ja Brita Soinin tyttäreksi. "Sai ajan tavan mukaan kasvatuksensa Tukholmassa ja oli hänellä sen ajan naisena erittäin hyvät tiedot. Meni naimisiin 1832 kauppias Claës Niskan kanssa Oulussa. 9 lapsen äitinä ja vähävaraisena riitti hänellä kuitenkin aikaa lukemaan etupäässä tähtitieteellisiä ja historiallisia teoksia. "
Yhdeksästä lapsesta tytär Anna Katarina pääsi samaan matrikkeliin äitinsä kanssa. "S. 23.11.1843. Täytyi 14-vuotiaana lopettaa koulunkäyntinsä ja tehdä työtä kotona. Hoiti 1873-74 taloutta Järvikylässä Joroisten pitäjässä, mutta sai 1875 matkarahan oppiakseen Skandinaaviassa ruoka-aineiden säilyttämistä. Häntä kohdeltiin suurella hyväntahtoisuudella Mass’issa ja Karlstad’issa y. m. Kun hän kotiintultuaan ei päässyt johtajattareksi Ouluun 1874 perustettuun säilöönpanotehtaaseen, alkoi hän tunnetun liikkeensä, johon toimeen hallitus häntä oli kehoittanut ja josta hän sai palkinnoita näyttelyissä. Anna Niskan säilöönpanotehdas kuuluu vuodesta 1891 kauppahuone Nordberg’ille Torniossa, mutta alkuunpanija johti sitä vuoteen 1893. Tammikuusta 1895 oli A. N. Lapinlahden sairashuoneen taloudenhoitajana Helsingissä ja Joulukuusta s. v. hoitaa hän samanlaista tointa Niuvanniemen mieliviallisten sairaalassa Kuopiossa. "
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti