torstai 28. elokuuta 2008

Ei suunnitelmien mukaan

Eilisellä aamiaisella päivän suunnitelma oli selvä. Heti työpäivän jälkeen puhtaan torpparitulosteen kanssa Kansallisarkistoon. Mutta kun avasin työsähköpostin selvisi, että läsnäoloani toimistolla tarvittaisiin tavallista pidempään. Eli se siitä suunnitelmasta.

Sitten Google-haku tarttui Kansatieteen käsikirjoitusarkiston sivulle (äskettäin?) laitettuun pdf-luetteloon. Käytin työaikajoustoa ja työpaikan keskeistä sijaintia hyväkseni ja pyörähdin tunnissa Nervanderinkadulle ja takaisin. Positiivista oli, että täytyi maksaa vain yksi ratikkalippu ja ehdin syödä pari fetapiirakkaa pysäkillä lounaaksi, mutta nopeus johtui siitä, että käsikirjoitus "Kokemäen rakennuksista" ei ollut kovin antoisa. Oli taas tehty niin tieteellistä tekstiä, ettei ollut jäänyt yhtään talon nimeä jäljelle. Kaikki yleistetty.

Iltapäivän työpalaveri peruutettiin ja pääsin Kansallisarkistoon tavalliseen aikaani ja olisin voinut palata aamun suunnitelmaan. Pääsin siihen asti, että Kokemäen rippikirjojen mikrokortit olivat koneen vieressä... mutta ei vaan huvittanut. Piste.

Menin sen sijaan muistiinpanovihkon kanssa kirjastoon ja luin toissapäivänä sattumalta (*) löytämääni artikkelia, jossa vihdoin oli selvällä ruotsilla 1500-luvun lopun ratsuväen rekrytointi selitettynä. "Valitettavasti" siinä oli viite myös myös vanhempaan suomenkieliseen tekstiin, jossa asia esitettiin taas hiukan toisin. Wessel-teksti ei tule tällä menolla koskaan valmiiksi.

Muistiinpanovihon roikkuvissa tekemisissä oli Tiedon jyväsiä-kirjasta poimittuja vinkkejä yksityisarkistoista. Kun aikaa oli, tutustuin niiden luetteloihin ja tein pari lupaavan oloista tilausta. Ans kattoo miten käy. Jos vaikka niihin tutustumisen sijasta innostuisinkin tänään torppareihin?

*) Hain books.google.com:sta mielijohteesta Procopaeus-nimellä. Sain osuman Historisk Tidskrift för Finland lehteen. Etsin sen käsiini, mutta sivunumerot eivät mallaneet. Huomasin lehden hakemiston, innostuin selaamaan sitä (unohtaen Procopaeuksen kokonaan) ja löysin viitteen Rainer Fagerlundin artikkeliin Från rusttjästhästar till bonde ryttare. Det finska rytteriet under äldre vasatid (1/1986). Jonka tapaista olin yrittänyt hakea järjestelmällisemminkin, onnistumatta.

Ei kommentteja: