Siperiaan vietyjä upseereita selvitellessäni on Lewenhauptin Karl XII:c officerare. Biografiska anteckningar ollut ahkerassa käytössä. Aluksi kirjastossa istuen, mutta onneksi löytyi myös digitoituja kappaleita. Niistä olen hyödyntänyt eniten Arkiv Digitalin tilaukseen kuuluvaa. Käyttöliittymä ei ole maailman hienoin, mutta oikea sivu on aikanaan löytynyt. Samoin olisi varmaan onnistunut Cognatus-poppoon skannauksen käyttö. (Heidän listassaan muihin tarpeisiin Otto Kugelberg: Postmästare i Sverige och Finland från äldre till närvarande tid. Biogafiska anteckningar (1894))
Molempien paha puute oli se, että niissä ei voi hakea koneluettavaa tekstiä. En siis päässyt haravoimaan Viipurissa vangittuja hakusanalla.
Lewenhaupt on ollut minulle tuttu jo vuosia, mutta vasta tämän projektin myötä sain käsiini B. E. Ennesin kaksiosaisen opuksen Biografiska Minnen af Konung Carl XII:s Krigare, samt Andre Embetsmän och Personer, under denna Konungs tid, Fångne i Ryssland, Flygtige i Turkiet, eller Dödskjutne i Fält. Med Bilagor. 1818-1819
Tai en minä sitä ole vielä kertaakaan käsiini ottanut, vaan olen käyttänyt Googlen digitointeja: Osa 1 ja Osa 2. Enimmäkseen ensimmäistä osaa, joka on omistettu sotavangeille, mutta selasin myös osan 2. Siinä oli lueteltu Kaarle XII:n kanssa Turkkiin menneet (mukana esi-isäni Caleb Frumerie) ja sodassa kuolleet. Liitteissä oli mielenkiintoisen näköisiä elämänkertoja ja pari sotavankipäiväkirjaa, joissa ei kylläkään ollut kuin meno- ja tulomatkan päivämääriä. Havainto sekin.
Googlen digitointiin voi yrittää tehdä sanahakua, mutta se ei Ennesin teoksen kohdalla toimi kovin hyvin. Rivit ovat vinossa, nimet harvennettuja? Eli yksittäisen nimen haku voi teettää hieman töitä. Kannattaa aloittaa osien lopun sisällysluetteloista.
Löytyvä tieto ei ole virheetöntä, esim. esi-isäni Gabriel Sareen on väärässä armeijayksikössä. Mutta kun ajattelee oloja missä tämä tieto on 1800-luvun alussa koottu... Kakkososan lopussa on pitkä lista tiedonantajia, joilta Ennes on saanut apua.
Kuva Carl Larssonin kuvitusta Välskärin kertomuksiin. Digitoinnin tarjosi Project Runeberg.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti