torstai 12. syyskuuta 2013

Elvi Mela, tulenkantaja (1/2)

Muutaman vuoden takaisesta Kokemäen historiaprojektin epävirallisesta avustamisesta jäi mieltäni eniten kutkuttamaan Hilda Rintanen. Tämä syntyi Kokemäellä Sonnilan Isopereen rengin tyttäreksi 17.12.1887. Eikä säätynsä 1800-luvun lopun rippikirjoissa kovin kummallisemmaksi muuttunutkaan. Elämästään on julkaistu Maaseudun tulevaisuudessa 20.11.1969 Terttu Linkonevan kirjoitus ja Tyyni Tuulion muistelmissa Ehtoota (1973) osio s. 24-32. Tuulion teksti, joka sisälsi suoria lainauksia Rintasen kirjeistä, oli iloinen yllätys kesän kirjastoharavoinnissani. Tuulion, Linkonevan, Tuomas Hopun pitäjähistorian ja kirkonkirjojen pohjalta seuraavat tiedot.

Hilda Amandan vanhemmat oli vihitty vuonna 1885. Perhe muutti Isopereeltä Krootilan Laurille vuonna 1890 ja kaksi vuotta myöhemmin Sonnilan Ranta-Pereelle. Siellä 19.4.1897 kuoli Hildan äiti Hilma Karoliina. Hilda kertoi: "Nukuin sinne asti äidin vieressä, hän oli kuollut yöllä, minä sain nukkua aamuun asti kuolleen äitini vieressä."

Hildan arvellaan käyneen kiertokoulua. Kirjeessään Tuuliolle hän toteaa "Selma sisar kävi kansakoulua ja minusta kasvatettiin piikaa." Sellaiseksi hän ei jäänyt Kokemäelle vaan lähti maailmalle. Näihin vaiheisiin olisi mielenkiintoista saada selvennystä. Tuulio kirjoittaa:
...joitakin aikoja kai vielä varsin nuorena hän oli suomalaisperheen palveluksessa Bakussa. Siellä oli hänen kertomansa mukaan paljon muhamettilaisia, ja siitä ehkä johtui Hetan harrastus Koraania kohtaan. Suomenkielinen Koraani oli hänen hyllyllään, ja vielä viimeisessä kirjeessään hän siteeraa sitä. Hänestä kehittyi taitava keittäjä ja hän sai käyttää kykyjään isojen rikkaiden ja diplomaattien kodeissa, Baumgartenin, von Frenckellin, Thesleffin. Kirjalliset kälykset Ester-Margaret von Frenckell ja Greta von Frenckell-Thesleff olivat kumpainenkin olleet hänen emäntiään, ja ministeri Thesleffin palveluksessa hän oli ainakin Norjassa. Parhaat muistot Hetalla tuntui olevan maisteri Wenzel Hagelstamin kodista, jossa kävi paljon taiteilijoita.
Linkoneva puolestaan muistelee Hildan olleen keittäjänä Kämpissä. Ilmeisesti lomittain palveluksen kanssa on alkanut Hilda Rintasen kirjoittaminen. Jossain välissä Rintanen myös ehti kuulua "tolstoilaisiin" ja teki "pyhiinvaellusmatkan kauaksi Venäjälle, Jasnaja Poljanaan, Leo Tolstoin maatilalle".

Alla kuva Bakun vanhan kaupungin muureista (Tekniska museet, Flickr). Osa 2/2

Ei kommentteja: