tiistai 28. toukokuuta 2013

Historian merkittävät vuodet

Ulkomaisessa blogipostauksessa oli haettu historian käännösvuosia analysoimalla historian väitöskirjojen nimikkeissä esiintyviä numeroita. Omaksi ilokseni otin Helkasta 2921 historian (Suomi ja muu) opinnäytenimikettä, joiden luulisin olevan enimmäkseen graduja. Kuten Amerikassakin, vuosiluvut painottuvat tuoreimpiin.

Jakamalla viimeisen kymmenvuosittain erottuu vuosisatojen alkujen lisäksi selvä mainintojen kasvu 1800-luvun lopusta alkaen. Selittävänä tekijänä aiempien aikojen tutkimuksen vähäisyyden lisäksi se, ettei sen otsikoinnissa käytetä yhtä usein vuosilukuja.

Vuosikohtaisessa tarkastelussa kukaan tuskin yllättyy siitä, että vuosisatojen lisäksi suomalaista tutkimusta koskevaan dataan tulee piikkejä kohtiin 1918 ja 1939. Jos olisin ollut fiksumpi olisin erotellut Suomen historian muusta, mutta nyt olen liian väsynyt korjaamaan tilannetta. Puhumattakaan amerikkalaisen analyysin kopioinnista.

Mutta laskin sentään montako kertaa suomenkielisissä otsikoissa viitataan keskiaikaan: 24.

2 kommenttia:

Jyrki Ilva kirjoitti...

Kiitokset analyysistä! Kymmenluvun ykköstilaa jäin miettimään; kenties vuotta 1918 käytetään otsikoissa yleisemmin, koska se kuulostaa neutraalilta vapaus-, kansalais-, sisällis- ym. sotaan verrattuna?

Talvi- ja jatkosota saatetaan sen sijaan kokea yleisesti hyväksyttyinä käsitteinä, joita voi käyttää hivenen sotkuisten vuosilukujen sijasta (tämä on ihan vain arvailua!)?

Olen itsekin pohdiskellut samantapaisten analyysien tekemistä huomattavasti laajemmasta historia-alan julkaisuja koskevasta aineistosta, mutten kyllä tiedä mistä löytäisin tähänkään projektiin aikaa...

Värkkäsin tosin jo jossain välissä vastaavasta vähän satunnaisemmasta julkaisudatasta muutamia Wordleja, mutta ne kaipaisivat vielä viimeistelyä ja taustoitusta. Tässä kuitenkin malliksi yksi, Historiallisen aikakauskirjan teemoja vuosilta 2001-2011. Tämä perustuu artikkelien otsikoihin ja asiasanoihin.

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Nimikkeiden kopsaamisessa Exceliin oli sellainen duuni, että eiköhän materiaalista synny vielä toinenkin postaus. Hyvä idea nuo sotatermit... Ja wordle.

Yllättävää datassa oli lukuisat tietueet, joissa julkaisuaika oli ilmaistu tarkkuudella [välillä 1900-1970]. Ei siis pääse tekemään helposti/luotettavasti aikakorrelaatioita.