Bill Brysonin uutuus At home. A short history of private life osoittautui assosiatiiviseksi faktakokoelmaksi, jolla tuntui olevan vain marginaalinen kosketus kotiin ja yksityiselämään. Kirja on puhtaasti anglo-amerikkalainen, joten sisällöllä ei ole paljoakaan tekemistä tämän blogin kanssa.
Mutta kolme juttua kuitenkin.
1) Brysonin tekstin mukaan talikynttilät sulivat niin vauhdikkaasti, että niitä piti huoltaa jopa 40 kertaa tunnissa. Ei kuullosta leppoisalta illanvietolta.
2) Jossain aikaisemminkin törmäsin Englannissa 1700-luvulla keksittyyn siemenporaan, joka oli osa sikäläistä maatalousinnovaatiota. Mutta Suomessa siemenet viskottiin edelleen peltoon vielä paljon myöhemmin. Oliko niin ettei siemenporasta ollut Englannissakaan todellista hyötyä, se oli Suomen oloissa hyödytön vai ei vaan koskaan päätynyt tänne? Tai ollut esillä kirjallisuudessa tai museoissa niin että olisi osunut silmiini?
3) Ottaen huomioon tieteen huomattavan kehityksen 1700-luvulla ja maatalouskehityksen alkamisen samalla vuosisadalla oli yllättävää lukea, että lannoituksen kokeellinen kehitys alkoi vasta 1840-luvulla! Sitä ennen ei ymmärretty miksi luujauho nosti satoa yhdellä pellolla mutta ei tehnyt yhtään mitään toisella.
Kakkoskohdan tyyppistä kysymystä on turha jäädä miettimään vaan kurkistaa Helsingin yliopiston Historialliseen maatalouteen. Sattumalta kirjastosta oli lainassa myös Historiallinen arkisto 58 (1962), jossa on Erkki Kuujon artikkeli Suomen ensimmäinen kylvökone, joka kertoo tuotekehittelystä 1840-luvulla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti