Ja näin löytyi Finska Läkaresällskapets handlingar , joka sisältää useampia lääkäripiirien raportteja. Huittisten piiristä, johon Kokemäki kuului, todettiin vuoden 1862 koosteessa:
Folket är af ett temligen fredligt och föga lifligt lynne; dråp och slagsmål inträffa sällan. Maklighet och beqvämlighet älskas och iaktagas af allmogen, som helst tillbringar sina lediga stunder i sängen. Af sådan orsak egnar den vanligtvis icke mycken tid på sin själshyfsning. Likväl kan man i Kumo, Hvittis och Loimijoki anträffa bönder, som äro ganska belästa och bevandrade i äfven andra angelägenheter, än sådana, som närmast röra jordbruket.
Vapaa käännös: Kansa on melko rauhallista ja luonteeltaan tasaista; Tappoja ja tappeluita tapahtuu harvoin. Mukavuutta rakastetaan ja rahvas viettää vapaat hetkensä mieluiten sängyssä. Siitä syystä eivät laita paljoa aikaa sielunsa huoltoon. Mutta Kokemäellä, Huittisissa ja Loimijoella voi tavata talonpoikia, jotka ovat melko lukeneita ja tietoisia muistakin kuin maatalouteen liittyvistä asioista.
Tietenkin lääkärien raporteista löytyy myös tietoja sairauksien esiintymisestä (kymmeniä syfilis-tapauksia Huittisten piirissä!). Mutta julkaisussa on myös CSI-tyylisiä rikostutkimusraportteja, esimerkiksi Harjavallan Hauvolan kylän torpparityttären Sofia Wilhelmina Karlsdotterin puuvillapaidasta löytyneistä tahroista. Tätä epäiltiin saman kylän torpparilesken Katharina Henriksdotterin murhasta.
1 kommentti:
On aika mielenkiintoista, kuinka hyvinkin samantyyppiset kommentit tavallisesta kansasta toistuvat eri virkamiesten raporteissa ja selonteoissa. Aivan kuten Huittisten lääkäripiirienkin raportissa oli todettu: "Kansa on melko rauhallista ja luonteeltaan tasaista; Tappoja ja tappeluita tapahtuu harvoin. Mukavuutta rakastetaan ja rahvas viettää vapaat hetkensä mieluiten sängyssä."
Tämä tuntuu ainakin minun mielestäni toistuvan joka puolella, tietenkin erilaisin sanakääntein, mutta sisältö periaattessa sama. Suomalainen talonpoika on rauhallinen ja nöyrä, mutta myöskin mukavuudenhaluinen. Omalta kohdalta voin sanoa, että noiden virkamiesten raporttien lukeminen on hyvinkin mielenkiintoista puuhaa. Välillä suomalaisia kuvataan hyvinkin värikkäin sanakääntein!
Ja hymy tuli kasvoille, kun luin kuvauksen 1700-luvun suomalaisesta rikospaikkatutkimuksesta! On päättelykykyä osattu käyttää jo tuolloin, ja ottaa huomioon selkeät todisteet.
Lähetä kommentti