tiistai 24. marraskuuta 2020

Tuomittuja ja vangittuja 1600-luvulla

Minä olen aina kokenut läänintilit yllätyksellisiksi, mutta näköjään sama pätee kokeneempiin tutkijoihinkin. Turun 1600-luvussa (lähes) elävä Veli Pekka Toropainen jakoi nimittäin  FB:ssä sunnuntai-iltana itselleen uutena löytönä 1600-luvun puolivälistä sakkolistat. Hän sai niistä uuden tiedon esi-isänsä vakavasta rikoksesta ja epäili, että muitakin sukututkijoita saattaisi "onnistaa". Pyynnöstäni sain luvan jakaa tietoa eteenpäin täällä.

Eli Turun ja Porin läänin sekä Ahvenanmaan vakavimmista rikoksista sakkoihin tuomitut vuodelta 1650 KA 7241:550. Joukossa kokemäkeläinenkin, mutta en onneksi tunnistanut nimeä. Vastaava lista seuraavalta vuodelta KA 7244:571

Käsiala listoissa oli varsin siistiä, mutta parin vuoden tavaustauon jälkeen lienee syytä tunnustaa tosiasiat: minusta ei tule koskaan 1800-lukua varhaisemman rikollisuuden tutkijaa. Joten Toropaisen mallia noudattaen tietoa eteenpäin. Läänintileistä olen itse hakemalla löytänyt seuraavat Turun linnan "vankilistat" 1600-luvulta. Listojen perusteet vaihtelevat, joten otsikot ja sarakkeet kannattaa lukea huolella (Vuodet alla tiliniteen mukaisesti.) 

2 kommenttia:

Wilmandra kirjoitti...

Hei!
Näin itse historian tutkijana ja opiskelijana, sekä paleografian kursseja käyneenä, tämä julkaisusi oli todella mielenkiintoinen! Olisi ollut mukavaa, jos tämä Toropainen olisi maininnut mistä nämä asiakirjat oli saanut, ja nouseekin mieleen ajatus, onko se eettisesti oikein jakaa niitä niinkin avoimessa sosiaalisessa mediassa kuin Facebook ilman, että kertoo asiakirjojen alkuperää. Sinun julkaisussa kuitenkin linkki menee suoraan alkuperäiseen lähteeseen, mikä on juuri oikea tapa. Itse tykkään tutkia juuri tämän ajan asiakirjoja, mutta harvemmin niitä itse jaksaa lähteä kaivamalla etsimään, joten kiitos tästä herkusta!

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Veli Pekka Toropaisen FB-päivityksessä oli viitteet kyseisiin tileihin ja sivunumerot näkyivät kuvista, joten en ymmärrä pointtiasi, ainakaan oikein. Eettisyys on sitten oma kysymyksensä, jota olisin voinut pysähtyä itsekin miettimään. Mutta ottaen huomioon, että olen surutta käsitellyt paljon tuoreempienkin aikojen rikoksia ja rikollisia, niin jossain määrin menneen talven lumia.