Huomasin jossain lähdeluettelossa Erkki Markkasen, Toivo Nygårdin ja Heikki Rantatuvan vuonna 1976 julkaistun kirjan Opas Suomen historian lähteistöön. Sisältö ei (luonnollisestikaan) ollut pahemmin vanhentunut ja kirja osoittautui loistavaksi lyhyeksi esittelyksi oleellisimpiin lähteisiin.
Viehättävänä yksityiskohtana kirjassa oli tulkintatehtäviä, joiden vastauksille oli jopa jätetty tyhjää kirjoitustilaa. Sukututkijalle näistä sopivin oli tehtävä 17: ”Henrik Gabriel Porthan piti syntymäpäivänään marraskuun 9. päivää. Pitikö tämä paikkansa kirkonarkiston merkintöjen mukaan?” Jos syntymäpäiväsarakkeen kahdeksikko ei ole tarpeeksi selkeä, kirjan takaa voi luntata: ”Luetteloon on merkitty syntymäpäiväksi 8. marraskuuta.”
Muutamaa vuotta aikaisemmin oli julkaistu Toivo J. Paloposken Suomen historian lähteet. Se on tekstivoittoisempi (eli siinä ei ollut yhtäkään kuvaa). Alaviitteistä löytyi hyviä kirjavinkkejä.
Onko viimeiset 30 vuotta käytetty yliopistoissa ainoastaan näitä kahta kirjaa Suomen historian lähteistön esittelemiseen? Joku tuoreempi teos vielä löytämättä?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti