perjantai 29. marraskuuta 2019

Tulossa olevat historian väitöskirjat?

Vuoden loppuun iskee Helsingin yliopistossa sellainen historiantutkimuksen väitössuma, että en ilmeisesti ehdi siirtymään lapsuudesta tutun väitöstilaisuudesta tuoreemman tutun koitosta todistamaan. Mutta mitä on tulossa tulevina vuosina? Sitä voisi kuvitella, että vastaus löytyy yliopistojen internetsivuilta, mutta kesäinen yhden yliopiston hissan laitoksen läpikäynti ja äskettäinen yhden henkilön haku toisesta antoivat kuvan, että tilanne on yhtä surkea kuin vuosikymmen sitten, jolloin viimeksi sinisilmäisesti näitä haravoin. Käydään kuitenkin kunnolla läpi, ettei jää mielikuvan varaan.

Turun yliopiston Suomen historian sivujen tutkimus ja opiskelu eivät tarjoa viitteitä. Yhteystiedoissa on otsikon Tutkijat alla useita tohtorikoulutettavia. Tarkemmin sanottuna 16 ja nimistä klikkaamalla avautuivat esittelysivut, joista 9:ssä oli selvästi kerrottuna tutkimuksen aihe ja usein muutakin. Tiedottomat sivut eivät ainakaan olleet vain juuri aloittaneiden, sillä tunnistin pari nimeä. Osassa oli näkyvissä julkaisuja, mutta ne eivät aina paljasta varsinaista tutkimusaihetta.

Oulussa tohtorikoulutettavia (kaikki?) on yhteystietolistalla 7 ja nimet toimivat jälleen linkkeinä sivuille. Yhtä lukuunottamatta kaikilla oli esillä joko väitöskirjan otsikko tai asiasanoja. Kolmella oli linkit erittäin näyttäviin ja informatiivisiin tutkijasivuihin, joihin pääsee kai jotain muutakin kautta?

Itä-Suomen yliopisto kertoo Ihmiset-sivulla, että Historia- ja maantieteiden laitoksessa on 100 jatko-opiskelijaa. Alaotsikon Tutkijat alla ei ole yhtään tohtorikoulutettavaa. Ainoa yliopistosta tietämäni historian jatko-opiskelija on listalla tittelillä tutkija. Sivuston hakutoiminnallisuudellakaan en löydä hänelle esittelysivun oloista.

Jyväskylän yliopisto Historian ja etnologian laitoksen henkilökuntasivulla on ryhmä tutkijakoulutettavat oppiaineineen. Työekonomisesti avasin nimien linkeistä Suomen historian väitöskirjan tekijät, joita oli 27 kpl. Heistä neljä ei ollut kertonut tutkimusaiheestaan mitään.

Tampereen yliopisto ei ole vuodessa saanut kaikkea sisältöä uuteen osoitteeseen tai ainakaan ajettua vanhoja, Googlen suosimia, sivuja alas. Klikkailtuani aikani tuni.fi-puolella linkki historian oppiaineen yhteystietoihin vei utu.fi-sivulle, joka on viimeksi päivitetty 18.10.2018 eli tohtoriopiskelijoina on edelleen jo väitelleitä. Listan läpikäynti ei siis ole mielekästä.

Helsingin yliopistossa yhteystietolinkki vei dynaamiseen henkilöhakuun, jossa sain valinnoilla Filosofian, historian ja taiteiden tutkimuksen osasto & Historia ja arkeologia & tohtorikoulutettava ulos 8 nimeä. Luku on aivan liian alhainen ja joukosta puuttui tuttuja nimiä. Nimistä aukeaa esittelysivu, jonka formaatissa ei ilmeisesti ole tilaa tutkimusaiheelle. Jos jaksaa klikata tutkimusprofiiliin, niin sieltä voi löytää esittelytekstin.

Mutta missä ovat Helsingin loput historian jatko-opiskelijat? Haku yhdellä puuttuvalla nimellä selvitti, että se olisi löytynyt jättämällä hakukriteereistä pois "Historia ja arkeologia". Pidempään väitöskirjojaan tehneitä en löytänyt henkilöhausta enkä myöskään sivuston koko hausta.

Åbo Akademi jäi tarkistamatta, mutta siirrytään yhteenvetoon. Tilanne ei ollut ollenkaan niin surkea kuin oletin - paitsi Joensuussa, Helsingissä ja Tampereella. Kaikkien yliopistojen suhteen jää kyllä mietityttämään se oliko löytämissäni listoissa kaikki nimet vai joku osa. Ja se miksi jotkut jättävät esittelytekstin kirjoittamatta. Ja miksi ihmiset ovat niin innostuneita 1900-luvusta?

Ei kommentteja: