keskiviikko 23. kesäkuuta 2021

Helsingin peli, ruutu 23


"Pääsylipusta Kansallis-teaateriin maksat 2 markkaa. Tänä iltana annetaan ehkä setä Z. Topelius'en kirjoittama "Hyrrä"-niminen hauska kappale."

Kansallisteatterin rakennusta ei tietenkään voitu esitellä Helsingin pelin vuoden 1870 painoksessa. Siinä oli uutena teatterina esillä nykyinen Svenska teatern, kuten ruudussa 7 jo mainitsin. Sen lisäksi vanhemmassa pelissä teatteri oli esillä myös ruudussa 9 "Teaterin-vakuutusyhtiöön kuuluminen maksaa rahoja. Suorita pois 5 markkaa!" ja ruudussa 14 "Tule, niin menemme illalla Arkadia-teateriin! Silloin näytetään tuo kaunis opera Trubaduri. Siellä saat ihaella neiti Basilierín ja herra Fogelberg'in laulua. Parterri-piletistä maksat 2 markkaa."


Neiti Basilierilla tarkoitetaan Nivalassa vuonna 1846 syntynyttä Ida Basilieria, jonka olen katsonut niin tunnetuksi, etten ole ajatellut hänen tarvitsevan blogitekstiä. Idan vanhemmat olivat maanmittari Carl Fredrik Basilier ja Gustafva Mathilda Garvoli. Idan tädiksi olen epäillyt Maalaishiirtä Turussa 1825-26, jonka tuntema "Augusta oli hyvännäköinen ja rikas".

Ei kommentteja: