maanantai 8. syyskuuta 2008

Suosittu Katariina

Näin divarissa ja lainasin kirjastosta Leila Tuuren tänä vuonna ilmestyneen romaanin Puolan prinsessa. En ole kunnostautunut Tuuren lukijana, mutta yllätyksekseni luin tällä kertaa melkein puoleen väliin, ennen kuin aloin harppomaan.

Minua kiinnosti lähinnä tietää, missä muualla kuin Turussa Katarina Jagellonican sanottaisiin oleilleen Suomen kuukausinaan. Joita oli 8.

Tuure pitäytyi Porin kuninkaankartanossa, mistä lienee jokin asiakirjamaininta. Mutta mihinkähän lähteeseen nojautuen verkosta löytyneet Poria esittelevät sivut kertovat: ”Juhana Herttua vietti kartanossa iloisia ja romanttisia iltoja nuorikkonsa Katarina Jagellonican kanssa”?

Katarina Jagellonicaa aloin mietiskellä kesällä kun kuulin pitkästä aikaa jutun, jonka mukaan hän oli huokaillut Kokemäenkartanon rannassa Juhanan ollessa vankina. Tämä tarina löytyi myös Kokemäen sanomissa aikanaan olleesta Kokemäenkartanon esittelystä. (Samassa sanottiin, että vanha päärakennus purettiin 1908 tupajumien takia. Uskoako vai ei?)

Kokemäen ja Harjavallan historiassa ainoa viite Katarinaan on tieto, että Kokemäenkartano oli hänelle läänitettynä 1562-63. Wikipedia-artikkelit kertovat, että Katarina ei ollut huokailijatyyppiä vaan lähti vapaaehtoisesti (?) Juhanan kanssa vankeuteen. Eivät tainneet olla erillisissä selleissä, sillä vankeuden aikana syntyi 3 lasta. Mikä todistanee välillisesti huokailut olemattomiksi, ellei ollut kyse toisesta ajasta tai henkilöstä.

Kokemäellä tarinaa kertovien kannattaisi vaihtaa huokailijansa Juhanan dumppaamaan Kaarina Hannuntyttäreen. Tämän aviomiehellä (Lars Hordeel) oli hallussaan tiloja Kokemäeltä ja Kaarina on hyvin voinut käydä niitä joskus katsomassa. Ja kaivata Juhanaa. Tai Erkin tappamaa ensimmäistä aviomiestään.

Versiosta riippumatta tukea voi hakea Kokemäen kaupungin sivuilta, jossa todetaan reippaasti: "Molemmat Kaarinat ovat vierailleet ja yöpyneet Kokemäenkartanossa matkoillaan Turun linnan ja Ulvilan sekä Porin välillä."

Ei kommentteja: