Kauvatsan kouluihin minulla ei ole erityisempää suhdetta, mutta käytyäni TMA:ssa tällä viikolla läpi lainhuutokortiston kauvatsalaisten esivanhempieni kotitalojen osalta muistin, että Vähtäri on Kulkkilassa. Ja Vähtäri taas on isoäitini isoisän kotitalo. Hänen isänsä muistokirjoituksessa (Satakunnan Sanomat 7.5.1911) todettiin mm. :
"Vuokramiehenä alotti Juho Vähtäri uransa, kunnes muutamien vuosien kuluttua otti haltuunsa syntymätalonsa, joka oli niin rappiolle joutunut ja siksi suuren velkataakan rasittama, ettei uskottu hänen voivan siinä toimeen tulla. Mutta hän maksoi kuitenkin velat ja saatti talon sellaiseen kuntoon, että Keisarillinen Suomen Talousseurakin hänelle antoi hopeamitalinsa hyvästä talonpidosta ja kansalaiskunnollisuudesta."Kauvatsa edustaa 1/8 osaa juuristani ja olen ne sukututkimuksen alkuvaiheissa tutkinut 1700-luvulle rippikirjoilla ja hutkinut Suur-Huittisten historiassa julkaistuilla isäntäluetteloilla taaksepäinkin. Tulokset eivät ole parhaillaan käsillä, mutta onneksi on Iso-Iivarin luettelot, jotka kertovat, ettei Vähtärin isäntien ketju jatku kuin 100 vuotta taaksepäin. Ei siis niihin aikoihin jolloin Kulkkila oli yhtä taloa (Kulkki ja Vähtäri halottu 1657). Maakirjakartassa vuodelta 1646 näkyy vain yksi talo:
Kulkkilasta tuli siis puhe ja tuli todettua, etten tiennyt missä se oli. Tämä johti kartan tutkiskeluun ja siiten autolla kotiseuturetkeen koko Sääksjärven ympäri kolmen sukupolven voimin. Kevään runsaat vedet tekivät Sääksjärvestä laskevat joet komeiksi ja kuvaamisen arvoisiksi (?). Alla video Piilijoen sillalta:
Video014 from http://kaisa667.vox.com/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti