keskiviikko 12. marraskuuta 2008

Kotimainen jättiläinen

Divarista poimimani Sven Hirnin Kaunotar ja hirviöitä menee hyllyn sijasta myyntipinoon. Kaikkea hyvää(kään) ei voi pitää.

Kirjassa on lyhyehköjä tekstejä erilaisista aiheista. Ainakin Suomen 1800-luvun kaupunkielämään saa uusia sävyjä kuten pikajuoksijoita, kaunoluistelija, (huijari) alkuasukas, uimataitureita, kuumailmapallolentäjiä, tasapainotaiteilijoita, ilotulituksia, läpikuultavia öljymaalauksia, marionetteja ja hupineuvoksen.

Kotimaista tuotantoa oli Viipurissa marraskuussa 1852 esitelty yli kaksi metriä pitkä ”jättiläinen”, mouhijärveläinen Jaakko Rava. Hänet mainitaan kirjassa vain ohimennen, mutta vanhoista sanomalehdistä löytyy joitakin lisätietoja.

Sanomia Turusta toteaa 21.12.1852: "Tavallisen ihmisen pituus on 2 kyynärää ja 3 korttelia elikkä kolme kyynärää; harvat ovat 3 ja puolen kyynärän pituuteen ehtineet". Ja kertoo sitten:

Näitten Sanomain 8:ssa numerossa puhuimme suomalaisesta nyt elävästä jättiläisestä; nimeltä Jaakko Rava, talonpojan poika Salon kylästä Mouhijärveltä, 32 vuoden ikäinen. Ikään kuin mastopuu kotopitäjänsä metsässä on Rava kasvanut 3 kyynärän ja 17 ½ tuuman pituiseksi; ja sanoo vielä kasvavansa, viimeisen vuoden kuluessa on hän kasvanut puolentoista tuumaa. Hänen kämmenensä on korttelin levyinen, ja jalkapohja kolmen korttelin pituinen. Hänen isänsä on kohtuullisen pitkä mies, äiti vähän-läntäinen. Pisin hänen 4 veljestänsä on kolmen kyynärän pituinen, hänen 2 sisarensa eivät ole muita vaimoihmisiä pidemmät. Hänen partakasvunsa on kehno, yhdeksän kuukauden kuluessa on hän ainoastaan kolme kertaa sitä ajellut. Keväästä asti on hän entisen Tampereen kauppamiehen seurassa ollut Pietarissa, Moskovassa, ja muissa Venäjän maan isommissa kaupungeissa, itseänsä rahan edestä näyttämässä. Nishnei Novgorodin kaupunkiin asti oli hän matkustanut ja ansainnut paljon rahaa; viimeksi mainitussa kaupungissa varastettiin häneltä kuitenkin kaikki siihen asti kootut rahansa. Helsingissä näytti hän itsensä rahan (20:nen kop. Hop.) edestä tämän joulukuun ensipäivinä. Sieltä aikoi hän lähteä takasin kotiansa, kootuilla rahoillansa talon itsellensä ostamaan. Lieneekin totisesti parahin neuvo!
Hiski-haku edellä mainitun iän ja etunimen perusteella, tuottaa 3.8.1820 Yliskallon kylässä syntyneen Jakobin, jolla isä "Bd. Jeremias Mattss. Rauva" ja äiti "Anna Jacobsdr". (Pariskunta löytyy Iso-Iivarin sivujen talonhaltijaluettelosta. ) Vaikka nimet eivät täysin täsmää, satunnainen verkkolöytö vahvistaa, että oikea kirjoitusasu on Rauva.

Ei kommentteja: