lauantai 3. lokakuuta 2020

Tutkimusta 1600-luvusta oluen kera

Cornelis Dusart: Drinkende man, 1685
Rijksmuseum
Pari viikkoa sitten Katja Tikka puolusti menestyksekkäästi oikeushistoriallista väitöskirjaansa Laivojen tuomaa lakia. Ruotsin ensimmäiset kauppakomppaniat 1600-luvulla ja "kiitos" koronan, tilaisuutta saattoi seurata oman tietokoneen ääressä. Tänäänkin pitää tai saa olla ruudun ääressä, sillä Tampereen yliopistossa Jenni Lares puolustaa väitöstutkimustaan Alkoholinkäytön sosiaaliset merkitykset 1600-luvun länsisuomalaisessa maaseutuyhteisössä

Perinteiseen tapaan käytän näitä tuttavieni suorituksia aasinsiltana opinnäytelinkkivaraston tyhjennykseen.
Ja vielä pari muuta linkkiä

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...
Voi että. Tuosta ensimmäisestä Katja Tikasta. Hurmioituneena tiivistelmänsä alkuriveiltä ja loppuriveiltä.
Aluksi alusta:

"Niissä sovellettiin oikeussiirrännäiseen perustuvaa osakasmallia, jossa pääoma oli henkilökohtaisesta vastuusta irrallinen." Joopa. Olin kuvitellut että ltd omistajan rajattu vastuu olisi meille tullut Aleksanteri II aikana ja Suomen Yhdyspankille -sen omistajasuvuille- ennen osakeyhtiölakia anglo-new-yorkilaista teollistamiskehitysmallia etsittäessä. Ihana kuulla Tikalta ja Sukututkijalta. Nykyisellä finanssikiellä tuo oikeussiirrännäinen olisi swap.

Niistä maineikkaimmat olivat US subprime asuntolainojen tappiovakuutukset 2008. Aluksi maksumiehiksi osoittautuivat saksalaiset säästöpankit, ja heti kohta liittovaltio.

Suomessa pankkikriisissämme 1990 kokeilla oli sama innstrumentti. Pankkitakuut kasino-kiinteistö-asunto-valuutta-miehillä. Pankit ja ne taannut valtio maksoi ensimmäisenä -ja kootuista voitoista sivuun pannut jäivät Prinssi Rohkeille.

Sama toistui isommin ja US Fediä seuraten viime koronakeväänä 2020 Suomen Pankin kipittäessä kippaamaan ostamalla Rohkeiden pelivelat uudella velkakerroksella. Miljardi turskautettiin ns.yritystodistuksia rakennuspelittäjille. Niillä he kykenivät ottamaan ulos kirjanpitoihin tulkintajemmatut paperivoitot arkieuroina. Velat siis valtiopankiin, makuulle. Ikiuneen?

Ihan pikkurahaa oli hankkia sadoittain upouusia loistoautoja Tesloja joita lipuu jonossa Kaisan rapun ohitse. Olet kai kummastellut ? Tikan asia ja aika panee vielä lisäämään että oikeussiirrännäiset synnyttivät ja päätteeksi pelastivatkin paljon 1500/1600 vaiheen sotasaaliista. Ensin saivat liikkeelle nuo Komppaniat ja sitten pelastivat ainakin muuta Kartanoa kuin tervakellaripuoli petti. Rohkaisi uuteen yritykseen, ihan moderni ajatus. Siellä petäjiä koloajien tervamiiluilla siirryttiin raapimaan petäjistä ravintoa.

Ja sitten lopuksi lopusta:
"Kauppakomppaniat privilegioineen edustavat Ruotsissa ensimmäistä itsenäisyyteen pyrkinyttä taloudellista organisaatiota, jossa kasvottomuuteen perustunut osakeyhtiön osakkuus oli välttämätöntä kansainvälisessä kaupassa menestymiselle."

Ihanaa. Kasvottomuus, näkymätön yhtiömies, salaneuvos ja sen sellainen on kapitalistisen prinssirohkean kisakamppaamisen ytimissä. Nyt meillä ovat ja valtiaksi ylentymässä "varainhoito instituutiot" kuten alatason Ilmarinen. Se ulkoistaa eläkekassamme jäteille BlackRock, Fidelity, Vanguard.

2020 näkymin ne jopa joutunevat rikkaiston ml. Baltian ja Saksan soturikauteen juontuvia perimysketjuja Ruotsissa ja Suomessa turvatessaan ja hiilivapaaseen aikauteen viedessään, aina vaan keskeisempaan asemaan. Ja vastuuseen ihmiskunnasta. Mikä sitten jäisi demokratialle, on ankara kysymys. Historiasta voisi aloittaa. Tai katsoa UPM:ää.Jukka Sjöstedt