tiistai 22. lokakuuta 2013

Satunnainen sitaatti: Miten paljon historiasarjoissa oli historiaa?

"No, kyllähän tietysti piti tutkia ne, ajanjakson pukuja ja muita, ettei nyt aivan läpiä päähänsä kirjoittanut niissä. Mutta niin kuin mä tossa äsken selasin näitä historiasarjoja, mitä näitä on niin, näähän on milloin mikäkin on Venetsiassa tai Venäjällä tai muuta. Eli hyvin vapaastihan niissä sai käsitellä niitä maailmoja ja luoda niitä ihmisiä ja kaiken maailman palatseja ja linnoja. Että se oli omalla laillaan ihan hauskaa kunhan vaan muisti, että ne puhui vähän eri tavalla, kauniisti ja kohteliaasti ja teitittelivät nämä ihmiset toisiansa. Että puhekieltä ei voinut käyttää, että se oli oikeastaan semmoinen suurin ero näissä linnasarjoissa muihin. 

Näissä historioissa sai semmoisia niinkuin aika jänniä  - ajattele, että niin kuin miekkailukin kohtauksia ja tämmöistä tietynlaista romanttista menoa aikaan paremmin kuin nykypäivän näissä jutuissa. Koska silloin vanhaan aikaanhan ei ollut mitään...  välimatkat oli pitkiä ja muuta tavattiin erilaisissa tilaisuuksissa, oli näitä suuria juhlia ja kaikkea mahdollista linnanherraa ja muuta. Niin siinä oli oma viehätyksensä kyllä siinä historiallisessa sarjassa.
Mutta eihän ne päivänvaloa kestä, jos niitä rupeaa tutkimaan, niinkuin ihan oikeassa mielessä, että onko tuo ollut mahdolista tuohon aikaan, tai muuta että en ole sen kaltainen historian kirjoittaja, joka olisi tehnyt mielettömiä tutkimuksia asioista."
Tuija Lehtinen Julkisessa sanassa 3.7.2013.

Aiheeseen liittyen julkaistaan huomenna Hesarin kirjaliite, jossa "pu­reu­du­taan his­to­riaan. Mit­kä ro­maa­nit ovat vää­ris­tä­neet ku­vaa Suo­men his­to­rias­ta? Täy­tyy­kö ro­maa­nien yli­pää­tään nou­dat­taa to­del­li­sia ta­pah­tu­mia? Voi­ko kir­jai­li­ja ot­taa niis­tä va­pauk­sia?" Sitä odotellessa luettavaa teemasta:
 Ja finaaliksi, aiheesta pidemmälle eksyen ruotsalaista teatteripuvusta esittelevät videot: 1500-tal, 1600-tal, 1700-tal ja 1800-tal. Marginaalikuvituksena hattuja 1820-luvulta (Nordiska museet, Wikimedia)

Ei kommentteja: