torstai 26. marraskuuta 2009

Koruja

Kävin jo muutama viikko sitten katsomassa Design-museon näyttelyn suomalaisesta korumuotoilusta. Etukäteen ihmettelin alkuvuotta 1600, mutta vitriinin helmistä tehty hiuskoriste oli 1600-luvulta. Siitä, kuten muistakin esillä olevista koruista oli turha etsiä konteksti-informaatiota. Mutta pieni kyltti kertoi hiuskoristeen olevan Turun tuomiokirkon kokoelmista. Eli haudasta kaivettu.

Tuomiokirkon lattian alta on löytynyt muitakin koruja, minkä sain tietää Suomen museo 2005 julkaistusta Vesa Immosen artikkelista Turun tuomiokirkon sormukset. Hautalöytöryhmä muistona sääty-yhteiskunnasta. Mutta hauraat hapettuneet kuparisormukset eivät sopineet helsinkiläiseen museoon? Muistakin kirkoista on sormuksia löytynyt eli jotain olisi voinut saada lainaksi, jostain?

Artikkelin mukaan "Juhlapukuun liittyvää esineistöä, kuten koristeneuloja ja sormuksia, laitettiin vainajan mukaan hautaan vasta 1600-luvulta lähtien. Vainaja puettiin 1600-luvun jälkipuoliskolle asti juhlapukuun, mutta sitten pukeminen muuttui yksinkertaisemmaksi ja kuolinpuku korvattiin 1700-luvulla käärinliinoilla." (Pitäisi hakea käsiin lähteissä listattu Pirjo Varjolan artikkeli Vainajan matkavarusteista (Kotiseutu 4/1980, 118-126). Artikkelin lähdetiedoista selvisi myös että Sami Männistö on tehnyt gradun Turun tuomiokirkosta hautapaikkana. Yksi monista Turun yliopiston graduista, joita tuskin koskaan saan käsiini.)

1 kommentti:

anna kirjoitti...

kiva kun olit jättänyt kommenttia blogiini. tulinkin heti lukemaan sinun ajatuksiasi tuosta näyttelystä. itsekin olisin kaivannut koruista vähän laajemmin tietoa, kuitenkin sitä varmasti olisi museolla ollut käytössä. liekö laiskuus iskenyt vai mikä kun sitä ei kävijöille asti viitsitty välittää :D