torstai 3. huhtikuuta 2025

Kun museossa on esineitä

Maaliskuun lopulla oli asiaa Lundiin ja kaupunkiin päästyäni ryntäsin oitis YouTube-videoista "tutuksi" tulleeseen Lundin yliopiston historialliseen museoon. Esihistorialliseen näyttelyyn astuessani olin vähällä purskahtaa nauruun.



Näyttely oli tarkoituksellisen vanhanaikainen. Paikalla oli arkeologiopiskelijoiden ryhmä ja joutessani haastattelin ohjaajansa, joka selitti, että näyttely tälläisenä palveli opetusta erinomaisesti. Opiskelijat pääsivät vertailemaan esinetyyppejä muutoksineen. Varmasti näin, mutta vaikka itselläni oli jotain lähtötietoa, en saanut esityksestä mitään irti. Hienoimpia esineitä osasi sentään tuijottaa, sillä niissä oli kyltti osallistumisesta taannoiseen Ruotsin historian tv-sarjaan.

Yläkerran keskiaikaisen kirkkotaiteen joukossa kävellessä tuli mieleen, että esitystapa vastasi alakertaa. En minä ollut kiinnostunut patsaista yksityiskohtineen tai eroineen. Heräsin ainoastaan, kun tajusin, kirkkojen rakennuksen alkaneen Skoonessa niin varhain, että ne olivat tyyliltään romaanisia eivätkä goottilaisia.

Mutta kun esineitä on esillä paljon, on todennäköisempää, että löytyy jotain itseä kiinnostavaa. Pienessä nurkkauksessa oli kuriositeetteja: René Descartesin kallon pala ja 1600-luvulla kerättyjä esineitä. Jälkimmäisiin kuului joukko riimusauvoja, joista yksi oli Suomesta.

Vasta seuraavana päivänä ehdin juoksemaan läpi isomman museon Kulturen i Lund. Kun jaoin sieltä jonkun päivityksen FB:hen, historianelävöitystä harrastava kaverini kommentoi "Jossain siellä näyttelyn kellarissa on ihania typologisia esineseiniä" ja toinen vastaava jakoi kuvan omalta käynniltään. Keskiajan näyttelyssä oli tosiaan pitkä käytävä, jossa esineiden puuttumista ei päässyt valittamaan.



Tämä esillepano palveli vertailua samaan tapaan kuin edellispäivän näyttely, mutta oli antoisa myös katsauksena, joka paljasti erilaisten esineiden määrän keskiajan Lundissa ja Skoonessa. Itseäni sykähdytti kuitenkin enemmän noin vuonna 1050 pystytetyn sauvakirkon jäänteet, jotka näkyvät alla kirkon mallin taustalla. Sillä pääasia on, että museoissa on kohdattavissa menneisyyden materiaaliset jäänteet.


Ei kommentteja: