Emilin elämän alku ei ollut millään mittarilla paras mahdollinen. Hän syntyi 3.1.1867 Tampereella vanhempinaan Finlaysonin työläinen Axel Jeremiasson Palmgren (s. 17.10.1842 Pirkkala) ja vaimonsa Vilhelmina Elisabet (s. 16.6.1836 Urjala). He olivat varmaankin kohdanneet Tampereella, jossa menivät naimisiin 5.11.1865. (Tre RK 1860-66, 191; 1867-1876, 1091) Emilin isä kuoli 7.6.1868 ja äiti 22.11.1868, joten heistä ei jäänyt mitään omia muistoja. Hän oli Tampereen kirjoissa kunnes otti muuttokirjan Helsinkiin 31.12.1880 (Tre RK 1878-1887, 1902). Ottaen huomioon monet maaseudulle sijoittuvat kirjoitelmansa, tuntuu todennäköiseltä, että Emil tosiasiallisesti asui kaupungin ulkopuolella, todennäköisesti sukulaistensa luona.
SWL 27.6.1883 |
Helsingissä Emil on päätynyt kirjapainoalalle ja työskenteli ainakin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjapainossa (HS 4.10.1918). Vuonna 1889 ilmestynyt pieni kirjansa Helsingissä opissa ynnä muita kertoelmia ei sisällä selvästi elämäkerrallista ainesta lukuunottamatta aloitusta, jossa hän kertoo pysäyttäneensä kadulla professori Julius Krohnin, joka oli sitten arvionut jonkun kirjoitelmansa. Tällaista ei jokainen nuorimies tekisi. Muistokirjoituksensa mukaan Emil näinä Helsingin vuosina "samalla uutterasti opiskeli väliaikoinaan tiedon kaikilla aloilla, harrasti kirjallisuutta ja musiikkia (Kaleva 5.10.1918). Varhaisiin julkaisuihinsa kuuluu kertomus Ei virkamieheksi vähällä päästä (Päivälehti 1.10. & 2.10.1890).
Seuraavan vuosikymmenen Emil Vainio asui ja vaikutti Kuopiossa. Helmikuun alussa 1890 piti esitelmän työväen kysymyksen historiasta Työväenyhdistyksen vuosikokouksessa (Savo 11.2.1890). Syksyllä hän esitelmöi kansan-sivistystyöstä "toivoen sen käyvän siihen suuntaan, että itsenäisyys ja oma arviostelukyky enemmän kasvaisivat" (Savo 7.10.1890). Hänet valittiin Suomalaisen Seuran johtokuntaan ja hän sitoutui opettamaan laskutaitoa työväenyhdistyksen iltakoulussa (Savo-Karjala 22.9.1890 & Savo 9.10.1890). Myöhemmin hän oli ainakin kaksi vuotta Kuopion työväenyhdistyksen sihteeri (Savo-Karjala 29.2.1892, Työväen kalenteri 2/1894).
Kirjoittaminenkaan ei jäänyt. Minna Canthin ja A. B. Mäkelän toimittama Aikakauslehti Wapaita aatteita julkaisi numerossaan 1/1890 Emil Vainion Kaksi matkamuistelmaa, joiden perusteella hän oli käynyt Berliinissä ja Lützenin taistelukentällä. Vuoden 1890 lopussa Emil Vainio listattiin avustajana Uuden Kuvalehden näytenumerossa ja lehden numerossa 4/1891 ilmestyi kertomuksensa Kajastus. Kansankirjoittajien albumissa Syvistä riveistä julkaistiin kertomuksensa Selman hääpäivänä. Muistikuvaa Uuden Suomettaren alakerrassa julkaistusta jutusta Lumppulallun kotia tulo en tekstihauin saanut vahvistettua (Graafikko 1/1936). Jouluksi 1891 mainostetusta ensimmäisestä Päivälehden joulualbumista Nuori Suomi jäi "Tilanpuutteen ja joulukiireitten tähden" pois ennakkomarkkinoitu Emil Vainion Nuoret ja vanhat Hämäläiskylässä. Seuraavana vuonna albumissa piti olla Emil Vainion kirjoitus Suomalainen kansanteatteri. Tämäkin jäi ilmestymättä, ilman selitystä. Samoin kävi kolmanteen albumiin luvatun Vainion kontribuution Hywästi Maailma! kanssa.
Neljännessä albumissa A. B. Mäkelä kertoi Kuopion sanomalehtien lähihistoriasta:
Kun "Savo" tammikuussa 1891 kenraalikuvernöörin käskystä lakkautettiin ja koska tiedettiin, ettei sen entiselle vastaavalle toimittajalle P. Brofeldt'ille aijottu antaa lupaa uuden lehden ulosantamiseen, pyysin minä painoylihallitukselta lupaa antaa ulos "Uusi Savo" nimistä lehteä. [...] Pyytämäni "Uuden Savon" lupaa vaan ei kuulunut. Kirjapainon faktorin nimessä myöhemmin pyydetty "Savotar" nimisen lehden lupa joutui aikaisemmin. Sillä ajettiin sitte parisen viikkoa, kunnes vihdoin tuli minullekin pyytämäni lupa.[...] "Uuden Savon vastaavana toimittajana olin seuraavan vuoden 1892 lopulle, jolloin pyynnöstäni vastuunalaisuus siirrettiin hra P. Brofeldt'ille."
Kyseinen faktori oli Emil Vainio, joka oli vastaava ulosantaja Savottaren kuudelle numerolle helmikuussa 1891. Uuden Savon ensimmäisessä numeron yliössä hän oli yksi neljästä toimittajasta A. B. Mäkelän ja P. Brofeldtin rinnalla. Omien sanojensa mukaan.
Kun minä syksyllä 1891 olin aikeessa jättää faktorin paikkani Kuopion Uudessa Kirjapainossa, jonka silloinen omistaja oli rouwa Karolina Bergroth, nousi kysymys yhtiön perustamisesta silloisten Savon toimittajain y. m. kesken. Minä innostuin tähän alun pitäen ja kykyni mukaan koettelin innostaa muitakin, joista varsinkin kauppakoulunjohtaja K. Brofeldt oli epäilevällä kannalla. Kun yhtiö sitten viimein muodostui, tapahtui se täydellisellä keskenäisellä luottamuksella: minun käsittääkseni luottivat toiset yhtiömiehet minuun sekä ammattimiehenä että liikkeen hoitajana, koska uskoivat minun hoitooni liikkeen, jonka aineelliseen onnistumiseen he oliwat koko persoonansa sitoneet. Minä puolestani taas iloitsin, että täten olin saanut toivorikkaat ja luottamusta nauttiwat nuoret miehet kanssani yhtiöön, jonka menestymiseen minä täydelleen luotin. (Uusi Savo 8.11.1894)
Uusi yhtiö toimi nimellä "Kuopion uusi kirjapaino", aivan kuten Karolina Bergrothin edesmenneen miehen vuonna 1878 perustama yritys. Kirjapaino ja erityisesti Emil Vainio saivat ikävää julkisuttaa vuonna 1894 alkaneessa oikeusjutussa, jossa toinen kirjapaino koki kirjallisen omistusoikeutensa tulleen loukatuksi.Asia eteni lopulta maan ylimpään oikeusasteeseen (Juridiska föreningens i Finland tidskrift 6/1899)
Merkki. Erkko, Eero Da:5:11 Kirjeenvaihtoa Vainio, Emil |
Emil Enok Vainio Tiedonantoja 4/1925 |
"Päätoimensa ohessa harjoitti hän pienempää kustannusliikettäkin, kustantaen ja toimittaen m. m. monet vuodet Helsingin Kaiki-nimistä kuvalehteä, jolla muutamia vuosia sitten oli merkitsevä sija kuvalehtiemme joukossa" (Helsingin Sanomat 4.10.1918)" Kirjankustannuksesta on helppo löytää esimerkkejä. Mainoksia on m. m. Velikullassa, jonka kustantaja ja toimittaja Vainio oli Wikipedian mukaan. Muistokirjoituksissaan Velikultaa ei mainita.
Velikullan Wikipedia-sivun mukaan Vainio seurasi päätoimittajana lehden perustanutta A. B. Mäkelää, joka Wikipedia-sivulla lehteä ei mainita ollenkaan. Velikullan sivulla väitetään myös, että päätoimittajana oli Heikki Kokko vuosina 1909-1915, mutta myös, että Emil Vainio oli palannut vastaavaksi päätoimittajaksi vuonna 1911.
Velikullan Wikipedia-sivu väittää myös, kirjallisuusviitteen kera, että tuolloin "Vainio tuomittiin vankeuteen majesteettirikoksesta lehden julkaistua alkuaan saksalaisessa Simplicissimuksessa ilmestyneen norjalaisen Olof Gullbranson pilapiirroksen, joka esitti Venäjän sortopolitiikkaa Suomessa." En tiedä onko virhe sivussa vai kirjassa, mutta aikalaislehdistön mielestä Senaatin oikeusosaston toukokuussa 1912 vahvistama tuomio lankesi Helsingin Kaiussa 22.10.1910 julkaistusta pilapiirroksesta, joka oli lainattu Manchester Guardianista.
Samaan aikaan uutisoitiin, että "Senaatin oikeusosasto on vapauttanut Helsingin aseman kirjakaupan omistajan, rouva Engla Sofia Ivtnoffin, joka on ollut syytteessä majesteettirikoksesta. Hän oli pitänyt kaupan saksalaista sanomalehteä "Simplicissimus", missä tosin oli hallitsijaa loukkaava kuvasarja, mutta kun pilalehden kaikki nämä numerot otettiin takavarikkoon samana päivänä kuin ne saapuivat ja kun ei ole näytetty toteen, että rouva I. olisi myynyt ainoatakaan kappaletta, vapautti hänet senaatti samoin kuin hovioikeus aikaisemmin" (Itä-Suomen sanomat 9.5.1912)
Suomen Kuvalehti 41/1918 |
Koska hiipivä keuhkotauti jo silloin oli osottautunut uhkaavin merkein, päätti hän lähteä maasta pois, eikä alistua terveydelleen menetykseksi katsomaansa vankeusrangaistukseen moisen jutun vuoksi. Se oli raskas ero isänmaasta ja monista toimista. Tämän kirjoittaja muistaa, miten syvästi kaikki tuo vaikutti häneen ja miten murtunut hän sinä Maarianpäivän aamuna oli, kun hän sairaana miehenä isänmaan ja kaikki työnsä "toistaiseksi" jätti, palatakseen jälleen, kun maa on vapaa. Tirolissa ja Sveitsissä sekä sodan syttymisen jälkeen Norjassa ja Tanskassa hän sitten viime vuotensa vietti vapaana, mutta valppaana maanpakolaisena ja etsi parhaimmissa sairaaloissa apua taudilleen. Isänmaataan hän ei unohtanut. Useita kirjeitä kirjoitteli hän Kalevallekin, m. m. vapaustaistelun aikana, sekä viime kuukausina etenkin "Uudelle Päivälle“. Suomen tunnetuksi saattaminen oli erityisestikin hänen sydämellään. Sen hyväksi hän Tanskassa toimi viimeisiin asti.
Tanskassa 30.9.1918 kuollut Emil Vainio oli Eero Alpin kirjoittamien muistosanojen mukaan
umpimielinen, mutta syvä ja hyvä luonne. Hänen sydämessään asui voimakas isänmaanrakkaus, ja hän oli kiintynyt kaikkiin vapaamielisiin, korkealle tähtääviin harrastuksiin. Hänen lähin toveripiirinsä tunsi hänen erinomaisen terävyytensä, ja ne liikkeet, joissa hän oli mukana, muistelevat kiitollisuudella hänen järkevää, tarmokasta johtamiskykyään. Kun Vainio-vainaja aina joskus puhkesi leikinlaskuun, oli hän siinä verraton. Hieno satiiri pilkahteli aina silloin esiin. Mutta samalla kun se oli sattuvaa, siitä säteili myös leppeä hyväntahtoisuus. (Suojeluskuntalaisten lehti 9/1918)
Tiedonantoja 5/1930 |
Sanomalehtimies Emil Vainio on toukok. 27 p:nä 1917 allekirjotetussa jälkisäädöksessään määrännyt omaisuudestaan 26 Helsingin Uuden Kirjapaino-osakeyhtiön osaketta, joiden nimellisarvo on 500 mk. kunkin, mutta todellinen arvo suurempi, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran hoidettavaksi »Emil Vainion sanomalehtimies-rahastoksi», josta on vuosittain tai harvemmin annettava a) palkintoja ja matkarahoja nuorille suomalaisille sanomalehtimiehille, b) avustuksia »sellaisille suomalaisille sivistyslehdille (ja aikakauskirjoille), jotka taloudellisesti eivät kannata ja jotka eivät saa valtioapua»; e) avustuksia toimeentuloa ja lepo-oleskelua varten »sellaisille sanomalehtialan varsinaiseksi toimekseen valinneille henkilöille, jotka vanhuuden, sairauden tai tunnottomain paikan avustajain keinottelujen kautta, eli yleensä ilman selvää omaa syyttään, ovat joutuneet pakollisiksi luopumaan elämänurastaan, ja sen takia joutuneet taloudelliseen ahdinkoon.»
Lisäksi on vainaja määrännyt 25 osaketta jo mainitun kirjapainon sekä Sanoma Oy:n henkilökunnan ja työväen avustusrahastoksi, joka tulee heidän edustajainsa hoitoon, 10,000 mk. »Yhdistykselle keuhkotaudin vastustamiseksi» rahastoksi, jonka korkotuloilla on helpotettava keuhkotautia sairastavain kirjateollisuustyöläisten parantola- tai sairaalahoitoa, sekä kolme 1,000 mk:n arvoista kiinteistöosaketta eräälle ystävälleen palkkioksi vainajan asiain hoidosta hänen oleskellessaan terveytensä hoitoa varten ulkomailla.
Jäljille jäävästä omaisuudesta on perustettava vielä erityinen, vainajan nimeä säilyttävä rahasto, joka myös tulee Suom. Kirj. Seuran hoidettavaksi ja kasvaa koskemattomana korkoa korolle, kunnes on noussut 100,000 mk:ksi. Tämän pääoman »vuotuiset korot käytetään suomalaisen kaunokirjallisuuden edistämistä ja leviämistä sekä yleisen kansalaissivistyksen kohottamista avustaviin tarkoituksiin.» Koroista on kuitenkin menevä vuosittain 500 mk. eläkkeeksi eräälle vainajan naissukulaiselle, siis rahaston kasvamisaikana. Tämänkin jälkisäädöksen Seura on ottanut vastaan huolimatta sen eräistä Seuran toimintavapautta rajattavista yksityiskohdista. Milloin viimeksi-mainittu, sadantuhannen mk:n rahasto voi tulla käytettäväksi, on toistaiseksi tietymätöntä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti