perjantai 20. toukokuuta 2016

Kirjastojen digitoimaa

Tuoretta digitoinneissa on DigiKoivikko eli "alueellinen tietokanta, johon on digitoitu pääosin Joensuun seutukirjaston maakuntakokoelman aineistoa kokotekstinä tai kuvina." Toteutus on tehty Opetus- ja kulttuuriministeriön hankerahalla 2015—2016, joten on mukavaa, että "Kaikki digitoitu aineisto on tekijänoikeuksista ja suoja-ajoista vapautunutta".

Katunäkymä Joensuusta 1900-luvun alusta. DigiKoivikko
Lisätietojen mukaan "Joitakin Kansalliskirjaston digitoituja julkaisuja on liitetty tietokantaan.", mutta hakemalla sanalla Kansalliskirjasto näitä ei tullut esille. Joukko sähkeitä liittyy Cederbergin sukuarkistoon ja passi on digitoitu Olsonin sukuarkistosta, mutta provinienssi näissä on ilmeisesti esillä vain säilytyspaikkana.

Annoin heti palautetta painetusta kirjasta, joka oli eksynyt kokoelmaan Käsikirjoitukset ja kirjeet. Sittemmin löysin pari muutakin epäloogisuutta digitointien luokittelussa. Silkkaa innovatiivisuutta on digitoida kirja ja nimetä se "NIMIKIRJOITUS : VON FIENAND", kun ruotsinkielistä tekstiä tärkeämpää on paikallinen henkilö, jonka nimi kuitenkin kirjoitetaan väärin.

Itse en löytänyt aarteita, mutta ainakin "Joensuuhun, Pohjois-Karjalaan ja Laatokan Karjalaan liittyvät kuvat ja postikortit" löytänevät yleisönsä, jos yleisö löytää ne.

DigiKoivikon ulkoasusta tuli mieleen yleisten kirjastojen digitoima aineisto, jossa Joensuu ei kuitenkaan ole mukana. (Omahan on aina hauskempaa, varsin OKM:n rahoilla.) Kyseiseen portaaliin olen viimeksi tainnut katsahtaa lokakuussa 2014. Selvästi on laajentunut, mutta kun en muista miten niin lyhyt katsaus kokoelmiinsa.
“Promotion 1909,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 18. toukokuuta 2016

Ei kommentteja: