lauantai 19. lokakuuta 2024

Vuonna 1905 hävinnyt Helsinki

- Katoavaan Helsinkiin voidaan jo lukea ne puurakennukset Ullankadun 3:ssa ja Kirkkokadun 14:ssä, jotka eilen myytiin huutokaupalla Helsingin huutokauppakamarissa. Vanhain rakennusten sijaan aiotaan ensi kesänä rakentaa uudet useampikorroksiset kivimuurit arkkitehti G. Estlanderin laatimain piirustusten mukaan. (HS 16.3.1905)

- Nyt ne on Kasarmintorin harmaanlikaisista purjekankankaista ja vanhoista tavaralaatikoista rakennetut myymäläkojutkin menneet kaiken mailman tietä. — Se on sitä häviävää Helsinkiä. Näitten sijalle rakennetaan komea kauppahalli. — Nouseva Helsinki. Mutta tätä ei olisi pitänyt tehdä. Sillä heti kun ne rumat kojut olivat torilta hävinneet, tekivät Geselliuksen perilliset valituksen maistraatiin, että heidän tonttinsa hinta alenee kun näköala pilattiin. — Kaunis juttu ja merkillinen makuaisti. Melkein yhtä merkillinen kuin nykyaikaisten arkitehtien. (Tuulispää 8/1905)

- Länsi-Rannan 14:n rakennukset myytiin eilen julkisella huutokaupalla Helsingin huutokauppakamarin välityksellä 2,845 mkasta. Tontille rakennetaan komea liikepalatsi. (US 30.3.1905)

- Talossa n:o 17 rakennukset Albertinkadun varrella myytiin eilen Helsingin huutokauppakamarissa yhteensä 2,930 mkasta. — Rakennukset hajoitetaan ensi tilassa ja muutetaan Espoon pitäjään ja Snappertunan kappeliin. Kesän kuluessa rakennetaan poisvietyjen huoneiden sijalle uusi useampikerroksinen kivirakennus. (US 16.6.1905)

- Näinä päivinä on neiti Mina Weurlander myynyt omistamansa talon n:o 11 Elisabetinkadun varrella muutamalle kiinteimistöosakeyhtiölle, joka aikoo tälle ja sen viereiselle tontille rakennuttaa kivitalon, jonka etusivut tulevat Elisabetinkadulle ja kulmakadulle päin. Neiti Weurlanderin myymällä tontilla ollut vanha puutalo, joka oli rakennettu edellisen vuosisadan alussa, on jo purettu. Talo joutui Weurlanderin perheen haltuun 1836, jolloin neiti Weurlanderin isä, kauppias Gustaf Weurlander sen osti. (HS 13.8.1905)

- Helsingin huutokauppakamarin välityksellä myytiin eilen Fjälldalin alueella olevat työväen asunnot useille henkilöille yhteensä 6,988 markalla. Rakennukset, joissa on kaikkiaan 136 asuinhuonetta sekä joukko ulhuoneita, on hajoitettava ja paikalta toimitettava tämän kuun kuluessa. (US 10.9.1905) Helsingin Kaiku 9.9.1905:

Ei kommentteja: