tiistai 1. lokakuuta 2024

Lokakuun jumalanpalveluksissa luetut lait

Kansalliskirjaston digitointeihin kuuluu Yhteenweto njistä kuning. asetuxista, plakateista, kirjoituxista ja päätöxistä, iotka sarnastoleista pitä kirkoisa, osittain ylitze koko waldakunnan, ja osittain erinomaisisa paikkakunnisa ylösluettaman, ynnä tiedon kansa, millä ajalla wuodesta, njin myös paikkakunnasa, josa ylöslukeminen kustakin asetuxesta tapahtuman pitä. Hänen kuning. maj:tins armollisimman käskyn jälken kokoonpandu ja präntistä ulosannettu (1800). Tästä siis selviää ikivihreät tekstit, joita papit joutuivat toistuvasti lukemaan ja seurakuntalaiset kuuntelemaan. Kaiken muun kuulutettavan ohella.

"Lokakuusa Ylösluetan Yli koko Waldakunnan" Kuning.sen Maij:tin Lawiambi Armollinen Asetus, Niistä, jotka luwattomasti ja salaisesti andawat itzens ulos Waldakunnasta, siitä 18 p. Helme-Kuusa 1768. sekä "ainoastans nijsä paikoisa, jotka Merenraanalle owat" Ulosweto Pahategon Kaaresta 21. luku. Yhteisestä maa- ja tie-rauhasta sekä Ulosweto 42 Lugusta Pahanteon Kaaresa Koto-warkaudesta ja julmasta sisuwarkaudesta. Jälkimmäisissä oli kyse hylynryöstöistä.

Ensiksi mainitussa oli "erinomaisella mielikarwaudella ja lewottomudella" havaittu lihas- ja aivovuoto, jonka tukkimiseksi tarkennettiin ohjeita koskien 1:sti, Työntekiöistä Brukeisa ja Wuorimenoisa; 2:xi, Merellä kulkewaisista; 3:xi, Soldateista ja Sotawäestä; 4:xi, Käsityömiehistä, ja Palkawäestä; 5:xi, Säätypersonaista ja Yhteisestä Kansasta. 

Pitkä teksti oli merkityksetön lähes kaikille kirkonpenkeissä istujille, mutta passeista ja ihmisten liikkumisesta kiinnostuneelle yksityiskohdat ovat mielenkiintoisia. Esimerkiksi

Tulli Palweliain pitä myös, paremman oikeuden saamisexi, erinäiseen päiväkirjaan Alphabetin jälken ylöskirjoittaman matkustawaisten nimet ja kotopaikat, ynnä päiwän ja kuukauden kanssa, jona he owat mennet ja takaisintullet, nijnmyös passit jättänet, sen päälle että, jos joku epäluulo tapahtuis, silloin taitaisin kirjasta löytä nimet, ja yhtä haawa tietä saada, millä tawalla ne, jotka ulkomatkalla owat passin saanet, Raja-Tulleisa welwollisesti itsens edesandanet owat. Nämät päiväkirjat, ynnä jätettyin passein kansa pitä sitten Tulli-Palwelioilda joka kuukausi lähetettämän Meri Tulli Contoiriin; ...

Ilmeisesti nämä päiväkirjat ja monet muut mainitut kirjaukset ovat sittemmin arkistoista kadonneet, sillä en ainakaan niiden olemassaoloon missään ole törmännyt. 

Lokakuussa oli tyypillisesti myös 4. rukouspäivä, jolloin luettiin Ulosweto Kuning:sen Maij:tin armollisesta Säännöstä ja Käskystä, että kaikkinaiset Exytyxet ja niiden uloslewittämiset puhdasta Ewangelinmin Oppia wastan estettäisin. Annettu Stockholmisa Neuwo-Kammarisa s. 20 p. Maalis-Kuusa 1735. Lisäksi luettiin Kuning:sen Maj:tin uudistettu Plakati ja Kieldo, luwattomista Kokouxista, jotka yxinäisisä huoneisa erinäisen ja erinomaisen Jumalan Palwelluxen tähden pidetään; niin myös niiden rangakstuxesta, jotka nijsä tawataan. Stockholmisa Neuwo-Kammarisa s. 12 p. Tammi-Kuusa 1726. "ainoastans nijsä paikkakunnisa, ja nijsä tiloisa, koska luwattomia Kokouxia yxinäisisä huoneisa erinäisen Jumalan Palwelluxen tähden piditään".

Ei kommentteja: