lauantai 28. syyskuuta 2024

Koulumestarin juttuja

X. Uutisia kaupunnista. 

Talonpoika, jonka hevonen oli päässyt irti, juoksi pitkin katuja ja etsi sitä. Juostessaan tölläsi hän erääsen herraan, joka tästä vihastui, löi talonpoikaa kepillään ja kiljasi: »huuti koira!» Kuin talonpoika tuli kotiin, kysyi lukkari häneltä: »no, ukkoseni! mitä uutta kaupunnista?» — »Meikäläisiä koiriksi mainitaan ja jos kadulla juoksee, niin annetaan selkäsauna.» 

XI. Siinä kuninkaasi. 

Kaksi upsieria, joista toinen oli Venäläinen, toinen Prenssilainen, istuivat kerran ravintolassa Posenin kaupunnissa ja joivat. »Nyt pitää sun juoman Keisarini muistoksi» sanoi Venäläinen ykt'äkkiä. — »En minä. Sinun pitää ensin juoman kuninkaani muistoksi, koska olet hänen maassa», vastasi Preussilainen. — »Oikein», sanoi Venäläinen; hän joi ja vaati nyt Preussilaista samaa tekemään Venäjän hallitsian muistoksi. Mutta toinen vaan ei tahtonut tehdä ja oli koko asiaa vastaan. — »Vai niin,» huusi Venäläinen, pisti kulkkuunsa kaksi sormea jotka vaikuttivat niin että kaikki, mitä hän oli juonut, joutui suusta sekoituksena lattialle, ja osottaen siihen sormella huusi hän vihassaan: — »Vot tjebä Fredrik Wilhelm, (siinä sulle Fredrik Wilhelmisi)» Se oli, näet Preussin kuninkaan nimi.

XII. Kaikkea turhaa kysytäänki. 

Eräs akka joka makasi kuolema-vuoteellaan oli kutsuttanut papin luoksensa, saadakseen synnin päästön ja herran ehtoollisen. Pappi rupesi pitkään puheesen, jossa hän luki läpi kaiket sekä peri- että teko-synnit ja kysyt muun seassa akalta, jos hän pahoilla puheilla, lörpöttelemisellä tahi muilla sopimattomilla sanoilla toisten mieliä oli rikkonut, jos hän oli ollut kovakorvainen, uskomatoin, laiska -- »No, kaikkea turhaa kysytäänkin», keskeytti akka: »Sitä kysykää toisilta. He sen paremmin tietävät.» 

XIII. Se kirjan päällä seisoo. 

Eräs rovasti lähetti kerran renkinsä kaupuntiin kysymään postikonttorista jos hänelle oli tullut kirje Porvoosta. Tultuaan postikonttoriin, tunkeutui renki väkisin aukon edessä seisovan joukon lävitse ja päästyään perille, pakisi hän postimestarille: »Kuulkaa, kunnon mies. Eikö rovasti ole saanut kirjoa Porvoosta? Hän minut lähetti kysymään». — »No, mikä on rovastisi nimi?» kysyi postimestari. »Mitä?» huusi renki kummastuneena postmestarin kysymyksestä. »Se seisoo kirjan päällä. Teidän on se tietäminen!»

Nimimerkin K. W. W-n lähettämiä kaskuja, Otava 3.10.1862 NO 33

Ei kommentteja: