lauantai 22. kesäkuuta 2024

Serkkujen välisistä avioliitoista

FB-syötteeseeni pukkasi pariin otteeseen Avun promoama juttu, jonka saatteena oli teksi "Yleistynyt geenitestaus paljastaa yhä uusia salassa pidettyjä tapauksia, joissa lähisukulaisille on syntynyt lapsia". Itse juttu oli otsikoitu vielä raflaavammin: Näyttää siltä, että vanhempasi ovat sukua toisilleen” – DNA-testit paljastavat, että insesti on hämmentävän yleistä

Kyseessä on käännös amerikkalaisesta lehdestä ja jonkilainen lokalisointi olisi ollut tarpeen. Wikipediaa lainaten: "Joissakin kulttuureissa serkusavioliittoa pidetään insestinä, mutta valtaosassa maailmaa serkkuavioliitto on silti laillista." Eivätkä käsitykset riipu ainoastaan paikasta, vaan myös ajasta. Norjassa serkusavioliitot kiellettiin vuonna 2020 ja Ruotsissa on viime vuodet käyty aiheesta keskustelua, joka oli ilmeisesti lähtenyt liikkeelle maahanmuuttaneiden avioliitoista, joihin nähtiin liittyvän pakotusta ja kunniaväkivaltaa. 

Keskustelusta on jäänteenä verkossa historiantutkija Brita Planckin puheenvuoro, jossa hän totesi paavin jaelleen melko vapaakätisesti vapautuksia katolisen kirkon asettamille sukulaisuusesteille. Mitä nyt piti maksaa edustajan matka Roomaan.  

Christer Winbergin kirjasta Grenverket. Studier rörande jord, släktskapssystem och standsprivilegier (1985) selviää, että reformaation jälkeen todettiin, ettei raamatusta löydy kieltoja aviopuolisoiden sukulaisuussuhteille. Tästä huolimatta vuoden 1572 kirkkojärjestys kielsi serkusavioliitot, mutta niiden asema lain edessä oli epäselvä läpi 1600-luvun. Tulkinnat olivat tiukempia alemmille säädyille ja löysempiä ylemmille, joille serkusavioliitot olivat tapa säilyttää maaomaisuuksia. Vuoteen 1680 asti serkukset saattoivat mennä naimisiin kuninkaan luvalla tai ulkomailla. Valtiopäivät 1680 kielsivät serkusavioliitot, mutta jättivät kuninkaalle mahdollisuuden luvan antoon. Vastaava ratkaisu tehtiin vuoden 1732 laissa.
Suomen siirryttyä Venäjän alle, luvananto siirtyi keisarin edustajille.

Åbo Allmänna Tidning 25.10.1810

Ruotsissa serkusavioliittojen kielto kumottiin vuonna 1844. Norrlannista on tehty alustavaa selvitystä, mutta serkusavioliittojen määrästä tai yleisyydestä ei ole kattavaa tietoa. Suomessa erillisen luvan vaatinut kielto kumottiin vuonna 1872.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kuinkahan paljon tässä on vaikuttanut serkku-käsitteen epämääräisyys ja yliväljä käyttö, varsinkin Amerikoissa? Cousineja kun ovat paitsi serkut ja pikkuserkut, myös kolmannet, neljännet viidennet, kuudennet, seitsemännet ja ties kuinka monennet serkut.