maanantai 28. elokuuta 2023

Viipurilaisten koulupoikien pahuus vm. 1894

Nykyään saa toistuvasti lukea mediasta, että ratkaisu nuorison yhteen tai toiseen ongelmaan olisi se, että opettajat toimisivat kouluissa tavalla tai toisella. Toista oli ennen, jolloin Viipurin kaupungin kansakouluopettajien valiokunnan mielestä ongelmat ratkaistaisiin - kirjoituksella sanomalehdessä. Ei heidään kirjoittamallaan, vaan sanomalehden auktoriteetillaan muotoilemalla.

Viipurin sanomissa ideasta ei innostuttu, mutta siihen tarttui 6.6.1894 koiranleuka, joka on voinut kyllä keksiä koko valiokunnankin. Hän kirjoitti: 

Mutta minä, minä pidän asian peräti tärkeänä. Sillä vielä nytkin kun muistan poikuuteni huikeat päivät — niinkuin Aleksis Kivi sanoo — herahtaa silmästäni katkera katumuksen kyynel. Jos minun poikana ollessani joku olisi kirjoittanut mahtavan pääartikkelin sanomalehteen kaikista niistä pahuuksista, joita minä ja kumppalini harjoitimme, olisimme varmaan ja arvelematta heti kääntyneet hyveen tielle. Moni seikka olisi nyt toisin ja omantuntoni taakka äärettömän paljon kepeämpi. Mutta silloin vielä oli ruoskavalta yksityisten lastenomistajain verraten heikoissa käsissä, eikä sanomalehdistön — tuon kolmannen valtiomahdin.

Lainauksena valiokunnan yhteydenotosta esitettiin 17-kohtainen lista epätoivotusta toiminnasta:

1) Kaikenlainen sopimaton käytös

2) Kaduilla ja toreilla kuleksivat tyhjäntoimittajina sekä oppivat näpistelemään.

3) Rajaton vapaus (ei määrä-aikaa eikä -paikkaa.)

4) Eivät anna tietä, vieläpä tuuppivat vanhempia ihmisiä ohikulkiessaan.

5) Pilkkaavat ja kiusaavat raajarikkoisia.

6) Tunkeutuvat maksutta huvipaikkoihin.

7) Huomauttajille antavat karkeita vastauksia.

8) Tappelevat laitakaupungeilla; järjestetyt kivisodat väliin. Pahimpia paikkoja tässä suhteessa ovat Kolikkoinmäki, Havi, Tiiliruukki, Neitsymiemi ja Sorvali, jossa veden sijaan rauhalliselle käyjälle sataa kiviä ja joka muutenkin on tunnettu otolliseksi kaikkien paheiden taimilavaksi.

9) Keräävät paperossien päitä, tuhraavat tulitikkuineen ja tekevät tulen vaaraa.

10) Kiroavat ja puhuvat tuhmuuksia.

11) Piirustelevat seiniin ja yleisiin paikkoihin hävyttömiä kuvia ynnä kirjoituksia.

12) Varastavat syksyin kasvitarhojen tuotteita, hiipimällä ojia myöten niihin illoilla ja öillä.

13) Esplanaadissa y. m. puistoissa katkovat puitten ja pensaitten oksia, tallaavat nurmen, keikkuvat aidoilla ja jahtaavat risinkkapyssyillä pikkulintuja, joita vastaan myös ankaraa hävityssotaa käyvät kaupungin liepeiden lähimetsissä, joissa kortinlyöntiäkin harjoitetaan, erittäin Paulovskissa.

14) Varastavat veneitä ja upottavat niitä avaamalla tapit, särkien lukot y. m.

15) varastelevat tyhjiä pulloja ja tekevät saadulla rahalla vaihtokauppaa.

16) Omenajaalat ja makeiskauppiaat ovat vaarassa syksyllä.

17) Hankkivatpa olutta ja 50 p:nin punssiakin, kun sattuu.


Ei kommentteja: