maanantai 26. kesäkuuta 2023

1826: suomalaisetkin kruunajaisissa

Turun Wiikko-Sanomat jakoi 7.10.1826 Moskovassa kirjoitetun perusteellisen kuvauksen Nikolai I:n kruunajaisista 7.9.1826. Kaikki oli tietenkin (tekstin mukaan) mennyt juuri niin juhlallisesti kuin piti ja kirjoittaja pääsi lopettamaan tekstinsä virkkeisiin

Suloinen ilma ja pilvitöin taivas kaunisti tätä unohtamatointa päivää. Siinä lukemattomassa kansanpaljoudessa, kuin yli kaiken tunktin kokoonnui nautitaksensa tästä aivan juhlaallisesta näöstä, oli alusta loppuun asti täydellinen järjestys ja rauha.

Useimmat suomalaiset saivat kuulla kruunajaisista oman seurakuntansa kiitosjumalanpalveluksissa, mutta säätyjemme edustajamiehet olivat paikan päällä kutsuttuina vieraina. Turun Wiikko-Sanomat raportoi 7.7.1827:

Niille lähetetyille Suomalaisille, joille on tapahtunut se Armo että Suomen kansan puolesta kantaa alammaisia onnentoivotuksia Hänen Keisarillisen Majesteetinsä eteen seuraamiseksi Hänen istuimelle astumisestansa ja Kruunaamisestansa, on Hänen Keisarillinen Majesteetinsä lahjoittanut seuraavaisia Armonmerkkejä nimittäin: Presidentille Greivi Aminofille, yhän kalleilla kivillä kaunistetun Kultasen-Tuosan Hänen Keisarillisen Majesteetinsä kuvalla; Borgon Hiippakunnan Pispalle, Hengelliselle Tohtorille Johan Melanderillen, yhen Ristin St. Annan Ordenin Ensimmäisestä Luokasta; Commerce-Raadi Gebauerille, yhen kalleilla kivillä kaunistetun Kultasen Tuosan, ja Kihlakunnan Tuomarille Jacob Tuomaanpojalle Hannuxelalle, yhen Kultasen Kunniarahan tällä päällekirjoituksella: Till vedermäle af Kejserlig ynnest (Keisarillisen suosion merkiksi) napin reijässä kannettavaksi sinisellä nauhalla: paihti jota tämä viimmeinmainittu vietä sai lahjoksi yhen Hopea-Kannun.

Nämä olen lyhyemmin maininnut kirjoittaessani Gebauerista. Tuolloin selvisi, että talonpoikia  edustanut Hannuksela oli Vähäkyröstä. Hän ei ollut "Kihlakunnan tuomari" vaan pitkäaikainen lautamies eli herastuomari. Ja myös kuudennusmies hautauskirjauksensa mukaan. Jaakko Tuomaanpoika kuoli 71-vuotiaana 15.8.1834. Geni-profiilissaan ei tätä kirjoittaessani ole sanaakaan Moskovassa käynnistä tai keisarilta saadusta kunniamerkistä.

Muuta vuodelta 1826:

Kuvat Robert Lyallin kirjasta The Character of the Russians, and a Detailed History of Moscow (1823)

Ei kommentteja: