tiistai 30. tammikuuta 2024

Töölön keisaripavilijonki

Lukiessani Suomen matkailijayhdistyksen vuonna 1889 kustantamaa opasta "Helsinki ympäristöineen. Käsikirja matkustajille. Kahdella kartalla." uudelta tiedolta tuntui Töölön puiston eli Töölönlahden pohjoisrannan kuvauksessa kohta

Etempänä puiston sisällä, vasemmalla, on n. k. Keisaripaviljonki, joka rakennettiin keisari Aleksanteri ll:sen ja keisarillisen perheen käydessä Helsingissä kesällä 1876, kun kaupunki toimeenpani tässä puistossa kansanjuhlan, jota korkeat vieraat läsnäolollaan kunnioittivat.

Kyse on siis samasta matkasta, jolla keisaripari kävi yleisessä näyttelyssä. Muistan kiertäneeni puistoa opastuksen kanssa, mutta oliko pavilijongista puhetta? Perustiedot siitä löytyvät Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavaososton selvityksestä (2013:2, pdf) "Eläintarhan alueen ympäristöhistoriallinen selvitys". Heinäkuussa 1876 "Alppilan ravintolan lähellä olevalle kukkulalle pystytettiin tilapäinen telttamainen paviljonki keisarillisen seurueen illallisia varten." Telttamaisena se tallentui Thorsten Waenerbergin maalaukseen.

HKM CC BY 4.0
Selvitys jatkaa 

"Tätä avoseinäistä, telttamaista rakennelmaa pidettiin kuitenkin niin onnistuneena, että se päätettiin säilyttää. Niinpä se varustettiin puukatolla ja sitä vahvistettiin muutenkin siten, että se saattoi palvella puistossa kävijöitä oleskelu- ja näköalapaikkana. Sen lisäksi päätettiin, että paviljonkia ympäröineelle alueelle ei saanut pysyttää rakennuksia, jotta näköalat eivät turmeltuisi, ja että kyseinen alue tuli säilyttää osana yleistä puistoa."

Tyhjä paikka on kuvattu julkaisua tehdessä (s. 126) ja todettiin, että "Keisaripaviljongin kukkula tuhoutuu, jos Pisararata rakennetaan" (s. 129). Tekstihaulla en kuitenkaan löydä tietoa rakennuksen purkuajankohdasta.

Apuun tulee Isänmaan ystävä, jossa 9.7.1897 kirjoitettiin

Helsingin kävelypaikkoja kaunistellaan ja muutamin paikoin on kaunistustyöt jo loppuun suoritettu. Niinpä Eläintarhassa Keisaripaviljongin paikalle, josta paviljonki on revitty pois, on tehty ympyriäinen hiekotettu tasanko, jonka keskustaan on järjestetty kukkaryhmä. Paikka on nyt varsin hauskan näköinen.

Vähemmän hauskan näköisenä (?) paikan ikuisti K. E. Ståhlberg kamerallaan.

HKM

Ei kommentteja: