lauantai 4. marraskuuta 2023

Säädytöntä elämää Oulussa?

Kotivuoren ylioppilasmatrikkelissa Jacob Nessleristä (1810-1852) on lainattu kirjaus ilmeisesti Pohjalaisen osakunnan matrikkelista: "För oordentlig lefnad förvist från Afdelningen: sedermera födande sig med renskrifning, tillbringar han ett usselt lif i Uleåborg". Kotivuori on suomentanut loppuelämää Oulussa kuvanneen adjektiivin usel säädyttömäksi. Voisi olla surkeaakin?

Matrikkelikirjauksen maininta osakunnasta erottamisesta saa osittaisen selityksen Leo Pesosen tutkielmasta Ylioppilaitten juomatapoja Helsingissä ensimmäisinä vuosikymmeninä, joka julkaistiin raittiin opiskelevan nuorison äänenkannattajassa Pohjantähdessä 5/1929

Niinpä käy Pohjalaisen osakunnan pöytäkirjoista vuodelta 1832 ilmi, että osakunnalle oli ilmoitettu erään ylioppilas Nesslerin »antautuneen liialliseen väkijuomien käyttöön». Osakunta päätti kokouksessaan 16 p:nä maalisk. kutsua Nesslerin vastaamaan syytökseen. Asiaa käsiteltäessä kaksi päivää myöhemmin tuli syytös toteen näytetyksi, ja Nesslerille annettiin »ystävällinen varoitus». Seuraavan vuoden pöytäkirjoissa esiintyy saman ylioppilaan nimi jälleen. Osakunnan kokouksessa 17 p:nä lokak. »ilmoitettiin, että ylioppilas Nessler eräällä matkalla Viaporiin oli menetellyt niin sopimattomasti, että hänet sen vuoksi oli kutsuttava osakunnan eteen. Asian ollessa esillä kaksi päivää myöhemmin yleisessä kokouksessa »päätettiin, että ylioppilas Nesslerin, joka ei ollut tullut saapuville, vaikka hänet oli kutsuttu, oli edellä mainitun rikkomuksen ja yleensä epäsäännöllisen elämäntapansa vuoksi saatava Consilium abeundi kahden vuoden ajaksi, jonka jälkeen hän varustettuna todistuksella vakavasta ja säännöllisestä käytöksestä poissaolonsa aikana saisi jälleen astua osakuntaan». Kaupungista pois matkustamista varten varusti osakunta hänet matkarahoilla, jotka koottiin yleisellä keräyksellä osakunnan piiristä.

Nessler kuoli Oulussa 15.2.1852.

Ei kommentteja: