keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Arvoitus

Mitä eroa on seuraavilla?

1) A saapuu Kansallisarkistoon aamuvarhaisella. Kirjoittaa enemmän tai vähemmän luettavan nimmarin päivystäjän kirjaan. Sanomatta päivystäjille sanaakaan istahtaa luettelohuoneen koneen ääreen ja tekee n.s. sähköisen tilauksen. Edelleen sanomatta päivystäjille sanaakaan odottaa asiakirjanoutoa ja hakee tilauksensa hyllystä.

2) Hyvissä ajoin ennen matkaa Kansallisarkistoon A istahtaa kotitietokoneensa ääreen ja tekee n.s. sähköisen tilauksen. Saapuu Kansallisarkistoon aamuvarhaisella. Kirjoittaa enemmän tai vähemmän luettavan nimmarin päivystäjän kirjaan. Sanomatta päivystäjille sanaakaan hakee tilauksensa hyllystä.

Jessica Parland-von Essenin eilisessä blogitekstissään referoiman Arkistolaitoksen vastauksen perusteella ero on siinä, että vaihtoehdossa 1 ei ole mitään pakkoa antaa oikeaa nimeään, kun taas vaihtoehdossa 2 pitää henkilöllisyys (ja luottokelpoisuus) todistaa verkkopankkitunnusten voimalla.

Varsinainen rationaalisuuden riemuvoitto.

Arkistolaitoksesta puheen ollen,

a) Digitaaliarkisto oli alhaalla maanantai-iltana ja tiistaiaamuna. Tämän huomasin Annelin ajatuksista, SukuForumin viesteistä ja tuttavani valituksesta FB:ssä. Arvatenkin SukuHakurissakin olisi ollut surkuttelua yhden illan tutkimuksen menetyksestä.

b) Alhaalla olo saattaa selittää maanantaina kokemani mustan ruudun.

Onneksi SSHY toisinaan antaa tuskaan helpotusta.


Kiirastuli yllä on 1400-luvulla painettu saksalainen puupiirros, jonka amerikkalainen National Gallery of Art tarjoaa vapaaseen käyttöön.

Ei kommentteja: