torstai 14. maaliskuuta 2024

Turun linnan vankeja tammikuussa 1750

Aloitin vuosi sitten Turun linnan vankilistojen käsittelyn jostain syystä vuodesta 1762. Se ei kuitenkaan ole varhaisin vuosi oikeuskanslerin arkistossa säilyneissä vankilistoissa. Sarja alkaa vuodesta 1750, mutta Turusta on tuolloin vain tammikuun lista [1]. Se on huomattavasti lyhyempi kuin vastaavat pari vuosikymmentä myöhemmin, joten kaikki nimet mahtuvat blogipostaukseen.

Myös vankeusajat ovat lyhyempiä, sillä pisimpään ollut oli tuotu linnaan 25.3.1749 eli alle vuosi aikaisemmin. Hän oli turkulainen Johan Kiempe, joka oli tuomittu osallisuudesta varkauteen. Listasta ei käy ilmi, mitä hän odotti. 

Sama epäselvyys koskee turkulaista Anders Blomia, joka oli tuomittu hevosvarkaudesta, ja porilaista miestä Anders Kekonius, joka oli tuomittu taposta. Porissa oli kauppias Nils Gabrielsson Kekonius, mutta 2.9.1729 syntyneen Anders-poikansa elämä näyttää tutkimattomalta.

Sotilas Anders Höök Marttilan Harmasta oli tuomittu karkaamisesta. Huomautuskentän mukaan vapaus odotti häntä 5.2.1750, olettaen, että hän selvisi hengissä 40 raippaparista. 

Piika Anna Jacobsdotter Tyrvään "Jamala"sta oli ilmiannettu kotivarkaudesta ja epätosien huhujen levittämisestä. Hänet oli tuotu linnaan 13.11.1749 ja hän pääsi pois 2.1.1750. Huomautussarakkeessa ei ole mitään mainintaa rankaisusta.

Vanajan kirkkoherra Thomas Packaleniuksen kohdalla ei ole syytä eikä mitään kirjausta tuomiotilanteesta. Kotivuoren ylioppilasmatrikkelin mukaan "Oli hattujen sodan aikana valtiopetoksesta syytettynä ja vangittuna Ruotsissa, mutta havaittiin syyttömäksi"

Nousiaisten Köönikkälästä oli tuotu 13.1.1750 vangiksi "naisihminen" Lisa Alexandersdotter, jota syytettiin useammasta varkaudesta. Häntä ei oltu vielä tuomittu ja sama koski rakuuna Henrik Frimodigia, jota syytettiin tappelusta maantiellä. Kotinsa oli Pöytyän Käntty (?), jonne päin hän pääsi jo 4 päivän vankeuden jälkeen. Mahdollisesti käräjille.

Tammikuun 23. päivä linnaan tuotu Rauman kaupunginpalvelija Erik Hammarberg oli tuomittu varkaudesta. Hammarberg ei ole kovin yleinen nimi, joten sama mies taitaa olla tiilirenki, joka on Rauman kastettujen listassa kolmesti isänä 1755-57.

[1] Justitiekanslern -1974, Huvudarkivet EIIIcc:1 (1750) Bild 1180 (AID: v567601.b1180, NAD: SE/RA/1340101)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Thomas Pacchaleniuksen vangitsemisesta myssysympatioiden ja ilmiannon pohjalta löytyy paljonkin tietoa sanomalehtiarkiston aikakauslehdistäkin. Ihan mielenkiintoinen tapaus. Vangittiin ja muistaakseni istui Tukholmassa pari vuotta vankeudessa.
Vapautettiin syytteistä ja myöhemmin maksettiin korvauksiakin vankeusajalta. Myös yksi Packalen- sukuhaara haarautuu Pacchaeniuksista.