lauantai 10. helmikuuta 2024

Ylioppilaiden "osoitekalenterit"

Taipale-proggiksessani törmäsin Kansalliskirjaston digitoinneissa 1800-luvun painettuihin osoitekalentereihin, joista on iloa niille, jotka tutkivat ylioppilaita. 

Förteckning öfver embets- och tjänstemän samt närvarande studerande vid Kejserliga Alexanders-universitetet i Finland painettiin ensi kertaa syyslukukaudeksi 1828. Nimensä mukaisesti se listaa läsnäoleviksi ilmoittautuneet opiskelijat. Jossain vaiheessa mukaan tulee osoitteet, jotka löytyvät ainakin viimeisestä kevätlukukauden 1876 luettelosta.

Ilmarinen 18.3.1870
Suomeksi saatiin Luettelo virka- ja palvelusmiehistä ynnä läsnä olevista ylioppilaista Suomen keisarillisessa Aleksanterin yliopistossa, jota julkaistiin lukukausittain kevätlukukaudesta 1870 kevääseen 1873. Tai ainakin nämä ovat Kansalliskirjastolla ja tulleet näin ollen digitoiduiksi. Alkupuolella on tietoa opetushekilökunnasta ja sitten osakunnittain läsnäolevat ylioppilaat osoitteineen. 

Koska digitointiin voi tehdä tekstihakuja, voi yhden osoitteen lisäksi selvittää ketkä muut asuivat samassa talossa eli olivat mahdollisesti tovereita. Varsinkin, jos yhdistelmä pysyy seuraavanakin lukukautena. Listat tosin ovat niin lyhyitä, että haun voi tehdä myös silmäilemällä. Saman osakunnan jäsenet ovat tietenkin samalta suunnalta ja listan ääressä voi myös pohtia sitä kenen kanssa on voitu tehdä yhdessä kotimatkoja. 

Syksyllä 1875 alkoi ilmestyä vastaava Suomen yliopiston luettelo, jota on digitoitu vuoteen 1918.

Varhaisempia osoitelistoja voi olla yliopiston tai osakuntien arkistoissa.

P. S. Varsinaiset osoitekalenterit ovat nykyään entistä helpommin tavoitettavissa, sillä niillä on Kansalliskirjaston käyttöliittymässä oma kokoelma, jonka voi avata Aikakauslehtien alta joko yläpalkin kohdasta Kokoelmat tai hakukäyttöliittymän kokoelmavalikosta. Ainakin Helsingin osalta paikkarajoituksen on saanut toteutettua yksinkertaisesti rajaamalla julkaisupaikkaa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ainakin vielä 1970-luvulla kirjakaupoissa myytiin vapaasti Helsingin yliopiston vuosittaista opettaja- ja opiskelijaluetteloa, jossa oli painettuna tietokonelistauksena kaikkien ylioppilaiden ja jatko-opiskelijoiden henkilö- ja opiskelutiedot, kuten tiedekunta, osakunta, opiskelun kesto, osoite, puhelinnumero ja henkilötunnus!