perjantai 16. helmikuuta 2024

Siirappiseurojen muuttuva merkitys

Lainasin tänne kerran Kuokkamiehen muistelmia 1830-luvun Siirappi-jumalisista sanomalehdestä Sanomia Turusta 4.9.1863. En löytänyt ryhmästä tuolloin lisätietoa eikä sitä ole kertynyt muutenkaan.

Mutta koin mielenkiintoiseksi, että kolme vuotta myöhemmin hyväntekeväisyyttä kritisoivassa jutussa kirjoitetaan 

"sekä käyvät virsikirja kainalon alla yhdesstä kahve pöydästä toiseen matkimassa jumalan sanaa ja haukkumassa toisia kansalaisiansa; piplian selityksissä ja muissa siirappi-seuroissa käydään myös ehtimiseen"(Sanomia Turusta 29.3.1866)

Vaikuttaa siltä, että siirappiseuralla tarkoitetaan uskonnollista nurkkaseuraa, joka ei edusta valtavirtaa tai on muuten epäilyttävä.  Kyseisestä tekstistä veti herneen nenään ainakin yksi turkulainen, joka kirjoitti uskonnollisempaan turkulaislehteen.

Sanomat Turusta viime nummerossaan tietävät puhua "Siirappi-seuroista!" Uuteliaan tekis mieli tietää mitä laija ne ovat? San. Tur. sanovat Turkulaisten käyvän "siirappi-seuroissa". Sepä kummalta kuuluu. — Onko tuo painovirhe? Tarkottaako se Sivistysseuraa eli jotakin muuta? Vai missä niitä semmosia siirappi-seuroja on ja mitä niissä tehdään? Tehdäänkö eli syödäänkö siellä siirappia, vai mitä? Pyytäsin San. Tur. sitä seliittämän, eli jos "Tähti" taitaisi tätä pimiätä asiata vähän valaista, sitä pyytää Uutelias. (Tähti 6.4.1866)

Samassa numerossa oli myös todennäköisesti toimituksen kirjoittama vastine, jossa paneuduttiin varsinaiseen asiaan eli hyväntekeväisyyteen. Siitä käy myös ilmi, että Turussa oli käynnissä siihen liittynyt jonkinlainen kristillinen herätys. Vastinetta Sanomia Turusta kommentoi puolestaan 13.4.1866 kitkerästi ja käyttäen sanaa siirappiseura useampaan kertaan, mutta sitä selittämättä. Tähden toimituksessa todettiin sitten Uuteliaalle, että siirappiseuran merkitys "näyttää silmissämme olevan niitä salaisuuksia, joista ei muut tiedä kuin Sanomia Turusta välinaikainen toimittaja ja ne kielevät ämmät, joiden kanssa hän seuraa pitää ja joilta hän tietonsa sanomiinsa onkii." (Tähti 20.4.1866)

Muka mystinen sana katoaa Kansalliskirjaston digitoinneissa, kunnes Uudessa Savossa mainostetaan 12.12.1893 ruotsalaista pilalehteä todeten, että se "voidaan vapaasti asettaa pöydälle kaikissa kodeissa, myöskin siirappiseuroissa". Tässä ja Karjalassa 19.6.1904 sana on mielestäni uskontoon liittyvässä merkityksessään: "muodostavat erityisiä seurakuntia (siirappiseuroja)". Säätyläisten hyväntekeväisyys on kuitenkin kontekstina Länsisuomen työmiehessä 16.3.1905 julkaistussa kirjoituksessa. Vielä poliittisemmaksi merkitys menee, kun puhutaan "n. s. "siirappiseurojen" äänenkannattajista" (Rajavahti 11.2.1910). Siirappiseurat ovat porvariston johtamia (Sosialisti 8.10.1915). 

Eli siirappiseura on aina ollut haukkumasana. Joko uskonnolliselle vähemmistölle laajemmin tai sille, että köyhiä houkuteltiin tavalla tai toisella väärälle tielle tarjoamalla etuja, kuten ravintoa.

Nykyään sana lienee unohtunut. Ainoa googlaustulos on kirja-arvostelu vuodelta 2009 ja siinä siirappiseuraan kuuluminen vaatii imeliä laulunsanoja.

Ei kommentteja: