torstai 12. lokakuuta 2023

Uusi Berner-suvun jäsen?

Suunnitelmanani, joilla on harvemmin taipumusta toteutua, on väitöstilaisuuden jälkeen tarttua AES-projektiin, jonka piti valmistua jo vuonna 2008. Siis suunnitelmissani. Kevyeksi aloitukseksi ajattelin tarkistaa onnistuisinko saamaan jotain lisätietoa AES:n eli Anna Elisabet Sarenin (1733-1820) äidin äidin ensimmäisestä aviomiehestä. Hänen perustietonsa selvisivät Yrjö Kotivuoren tekemästä lähdeselvitystyöstä:

KA valtakunnanregistratuura 8.10.1697 f. 640 (Till Stats Cont. om Nådeåhr för Fändrick Berners Encka ... Såsom Wij i nåder hafwe bewilliat at Fendrickens under Wårt Öster Bottens Infanterie Regemente Fredrich Berners Encka Christina Humble skall niuta nådeåhr effter bem:te des Man

En ole sotilasrullien kanssa vahvimmalla alueellani, mutta jotenkin pääsin oikeaan osaan Riksarkivetin hakemistoa ja pakitin lopulta vuoteen 1682, jolloin Friedrich Berner oli ensimmäistä kertaa  Pohjanmaan rykmentin Balthasar Güldenhoffin rykmentin vänrikkinä. Suoritus oli varsin hyvä, sillä kun mieleeni palasi kortisto Registerkort över namn i rullorna (1620-1723) niin siellä oli tarjolla vain yksi varhaisempi kirjaus. 


Tosin kortti paljasti, että minulta oli jäänyt huomaamatta vuoden 1684 kirjaus, josta olisi selvinnyt Bernerin vänrikin uran alkupäivä 20.9.1678. Sitä seurasi tulokseton sotaretki etelään, mutta loppuosa palvelusajastaan oli rauhaa ja Berner oli muun Pohjanmaan rykmentin tapaan sijoitettuna Riikaan. Tämä on itselleni olennaista, sillä näin ollen avioliittonsa Christina Humblen kanssa solmittiin todennäköisesti Riiassa. 

On myös todennäköistä, että Christina kuului joko upseeri- tai pappisperheeseen.  Upseerikortistossa on vain yksi potentiaalinen sukulainen: Johan Herman von Campenhausenin värvätyn jalkaväkirykmentin kapteeni Erik Humbla, joka ehkä oli sodan alettua vielä vanhoilla päivillään Riiassa siviilijoukkojen kapteenina vuonna 1701. Lewenhaupt tuntee Christer-poikansa, joka syntyi Liivinmaalla vuoden 1674 paikkeilla ja astui vuonna 1693 palvelukseen Pohjanmaan rykmentissä, joka oli pari vuotta aiemmin saanut komentajakseen von Campenhausenin.

Bernerin avioliitto Christinan (tai epätodennäköisemmin jonkun muun kanssa, joka olisi ehtinyt kuolemaan ennen uutta avioliittoa) on solmittu ennen 7.10.1696 tehtyä rullaa, jossa on ensimmäistä kertaa lisätietoa. Aviosäädyn lisäksi selviää, että Friedrich Johan Berner on kansallisuudeltaan karjalainen, 42-vuotias ja aatelisuutensa liittyy Mecklenburgiin. Jälkimmäinen herätti kysymysmerkkejä, mutta Karjalasta tuli mieleen Berner-esi-isäni. 

Berneriana-sivusto eli Viktor Bernerin yli sata vuotta sitten tekemä selvitys ei tunne vänrikkiä, mutta arvioidun syntymävuotensa 1654 perusteella hän voisi olla kirkkoherra Johannes Thomae Berneruksen poika. Tai voi olla olematta.

Wikimedia
Sotilasrullan hämärä maininta Meklenburgista avautui Berneriana-sivuston etusivulla, jossa oli selvitetty, että "Barner, Bärner, Börner, Berner (Vaakuna: sinisellä pohjalla pilvistä esiinpistävä, oikealle ojennettu ja hopealla haarniskoitu käsivarsi, joka pitelee palavaa tulisoihtua.) Vanha meklenburgilainen aatelissuku." Riiassa aatelisten upseerien alaisuudessa ainakin yli vuosikymmenen ollut Friedrich Johan Berner on joko muistanut tai keksinyt olevansa aatelissukua.

Vuoden 1697 rullasta selviää, että Friedrich Johan Berner kuoli elokuussa 1697. Christina Humble oli myöhemmin Kalannin haudattujen listaan merkityn kuoliniän perusteella tässä vaiheessa 36-vuotias eli oli todennäköisesti ollut Bernerin kanssa naimisissa kauemmin kuin kaksi vuotta. Ja elänyt pitkän pätkän elämästään Riiassa.

Ei kommentteja: