lauantai 29. elokuuta 2020

Elokuussa m.m. ikonisen kuvan etsintää

 4.8. 

  • Siis http://helka.finna.fi on ajettu lopullisesti alas? Ja uusi kirjastokanta on Helsingin yliopiston sivuilla, vaikka kaikilla Helka-kirjastoilla ei ole yhteyttä yliopistoon? Uusi käyttöliittymä, uusi turha tunnari,... että on kivaa olla kirjastojen asiakas.
12.8.
  • Tunnen olevani suomalainen... kun ilahdun nähdessäni ulkomaisessa käsityökirjassa Marianne-karkin.
15.8.
  • [Inspiroituneena J.J. McCulloughin videosta Canada's most famous photos] Mitkä ovat Suomen (historian) ikonisimmat valokuvat? Ei tule mieleen kuin Kekkonen palmussa.
Sain jonkin verran vastauksia
Mikko Tamminen: "Kekkonen lenkillä kahden turvamiehen ympäröimänä Tamminiemen piha-alueella syksyllä -81 menee omasta mielestäni vielä tuon ns. palmukuvan ohi."
Iina Wahlström: "Paavo Nurmi sytyttämässä olympiatulta?"
Katariina Mustakallio: "Mannerheim valkoisten joukkojen saapuessa Helsinkiin, Sibelius ja hänen otsaryppynsä, Radion johtaja ja kirjailija Wuolijoki koko komeudessaan, Museokatu pommitusten jälkeen..."
Hakkarainen: "Kaikki ne Kolin vaaralta otetut kuvat, joissa kuvastoa toistetaan?"
Sami Sundell: "Myös Kekkonen kirkon penkissä ja vanha Kekkonen kävelyllä ovat aika ikonisia." & "Urheilusta löytynee myös kaikkien tuntemia, esim. maasta nouseva Lasse Viren."
Aira Roivainen: "Minusta tässä kuvassa on merkittävä silmänräpäys. Hannes Kolehmainen voittaa 10.7.1912 Tukholmassa 5000m juoksun maailmanennätysajalla."
Janne Ridanpää: "Kekkoskuvista rankkaisin Havaijin noottikuvan 1961 vielä hitusen ikonisemmaksi. Perään muutama puolihuolimaton ehdotus: Mika Myllylän suojuoksu, 1918 (lavastettu, Tammisaaren?) teloituskuva, 2011 irvistävä MM-juhlija lippu ja kalja kädessä."
Jyrki Tossavainen: "Tasavallan presidentti Kyösti Kallion hautajaiset."
Ag: "Mahdollisesti myös esim. talvisodan ensimmäisen uhrin Armi Metsäpellon portetti tai Mannerheim ja Hitler 75-vuotisjuhlissa, Kyösti Kallio Helsingin rautatieasemalla ennen kuolemaansa. Tai uudemmista Marinin viiden naisen hallituskuva, joka ulkomaillakin levisi kovasti."
Laura: "Niinistö pitelemässä Lennua lienee ainakin levinneimpiä."
Jussi Kauhanen: "Entäpä se, kun Suomen lippu laskee Viipurin linnan tornista viimeistä kertaa?"
LiinisE: "MM-jääkiekkojuhlija ilman paitaa Tampereen keskustorin suihkulähteessä."
Minna Vesterinen: "Käsittääkseni tämä on eniten katsottu suomalainen valokuva. Lomakylä Kakslauttanen, kopsattu Google-haun tuloksena."
Olli Kleemola: "sotakuvien ikonia itsekin joskus etsinyt. Viime sodista ehkä lipun nosto kolmen valtakunnan rajapyykille. V. 1918 ikonit erilaiset ekassa tasavallassa ja nykyään. Multa tästä tulossa artikkeli. Post doc -hankkeessani Suomen historian avainkuvat etsin juuri näitä kuvia"

Kyllä alan historiantutkija tietää! Kun viikkoa myöhemmin McCullough esitti saamansa vastaukset, Suomesta "kaikki" olivat esittäneet lipun rajapyykillä. Jota en itse muista koskaan edes nähneeni.


17.8.
  • Melina Aarnikoivun tänään puolustamaan väitöskirjaan “The best drunk decision of my life” : a nexus analysis of doctoral education sisältyy varsin ajankohtainen OA-artikkeli tohtoriopiskelijoiden verkkovälitteisen seminaaritoiminnan ongelmatilanteista.
  • Tänään viiden kuukauden ihmiskontaktittomuuden jälkeen suoraan yleisön eteen. Olen jutellut yksinäni eli puheentuotto pitäisi onnistua. Mutta varaudun pahimpaan, kuten aina.
20.8.
  • Ostoskeskuksiin menemisellä on puolensa. Poikkesin [Valokuvataiteen museon samana päivänä avattuun] K1 tilaan, sillä rannekellojeni patterit vaihtanut kelloseppä vinkkasi. Ja @museokortti 

27.8.
  • Hieno kunnianosoitus Pertti Vuoriselle, jonka osaaminen ja antaumus olivat luettelohuoneessa avuksi monille tutkijoille. (Niin historian kuin sukujen tutkijoille.) Minullakin oli ilo hänet tuntea.

Ei kommentteja: