keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Paluu Nyrölään

Syksyllä 2014 raapaisin keskisuomalaisia juuriani, jotka veivät Jyväskylästä Kuhmoisiin (Lukkari Jokelinin jäljillä osa 1, osan 1 jatko, osa 2 ja osa 3). Sain SukuForumilla vahvistusta tuloksilleni. Helmikuussa kakkososaan tuli Tuula Pirttimäen kommentti, jossa hän kertoi sivustostaan Nyrölän kaskimailla. Kun Retkipaikkakin julkaisi tekstin Nyrölästä, alkoi ainakin virtuaalinen paluu sinne kiinnostaa. Ja näyttää tarpeelliselta, kun en omasta blogitekstistäni ymmärtänyt lopputulosta enkä täten yhteyttä Nyrölän kaskimaille.
Miguel Virkkunen CarvalhoCC BY 2.0
Hetken ähellettyäni selvisi, että Kaustisten lukkari Matts Jokelinin äiti Helena Eriksdotter (s. 24.9.1792) on Pirttimäen sivulla Marketta Nuutintytär Erkki Erkinpojan ja Eeva Tuomaantyttären lapsiluettelon Leena. Erkki kuoli 28.6.1807 ja Eeva 20.12.1808 eli Helena jäi orvoksi 16-vuotiaana. Hänen ja sisarustensa jakama perintö selviää Pirttimäen linkittämästä perukirjasta SSHY:n jäsensivuilla.

Erkin äiti oli Marketta Nuutintytär, joka oli saanut perintönä Nyrölästä erotetun Mäkiahon torpan. Nyrölää viljelivät Matti-veljensä ja sisarensa Vapun mies. Onnekkasti sisarusten äidin "Maria Eskontyttären perukirja on Sääksmäen tuomiokunnan arkiston vanhimpia nyröläisiä perukirjoja". Perukirjasta Pirttimäki on tehnyt hyvää tulkintaa Nyrölän elämästä, joka suvun osalta oli alkanut Marketan isänisän johdolla 1720-luvulla ja jatkunut vuosisadan puolivälissä Marketan isän Nuutti Pertunpojan toimesta.

Vuonna 2014 olin yllättynyt hautauksen yhteyteen merkitystä vanhemmista. Koska muistini on kuin seula sain yllättyä niistä nyt uudelleen. Ilmeisesti tietojen luotettavuuteen kannattaa suhtautua epäilyksellä. Vaikka Erkki Erkinpojan hautausmerkinnän mukaan vanhempansa olivat Eric Johansson ja Margareta Knutsdotter sekä Pirttimäen että SukuForumille kirjoittaneen tutkijan tulkinta on, että Margaretan ainoan aviomiehen patronyymi oli Heikinpoika. Mikä on ihan perusteltua, sillä edellä mainitussa Erkin ja Evan perukirjassa on tilan omistuksen yhteydessä mainittu isä Erkki Heikinpoika, joka esiintyne muissakin lähteissä. "Hän tuli Nyrölään Hurttian torpasta Laukaan Petruman kylästä."

P. S. Kaksi hametta omistanut esiäitini Eeva Tuomaantytär oli syntynyt vuoden 1762 paikkeilla Tuomas Puuran tyttäreksi, jos hautausmerkintään on luottamista. Ritva Puura on esittänyt Tuomaksen jälkeläiset ja löytänyt Eevan kasteenkin. Hieman hälyttävästi taulustossa Eevan tytär Helena ei mene Adamin kanssa naimisiin!

Vaan v. 1792 syntynyt "Bdr Helena Erics dr." Oravasaaren Puurasta menee naimisiin 3.10.1814 Toivakan Philip Philipinpojan kanssa. He löytyvät vävynä ja tyttärenä Jyväskylän rippikirjan 1816-1826 sivulta 67, jonka tulkinta minusta on se, että Helenan vanhemmat ovat saman sivun isäntäväki eli Eric Sigfridsson (s. 1768) ja Helena Mattsdotter (s. 1769). Pitäydyn siis omassa versiossani.  

Ei kommentteja: