lauantai 20. elokuuta 2016

Mitä on "Free Access - no-reuse" suomeksi?

Eilen eräs museoammattilainen jakoi Twitterissä Museoviraston kuvan ja kehui digitointiensa jatkamista. Nipona ilonpilaajana kurkkasin Finnaan. Totesin, että kyseisessä kuvassa on käyttöehto "Free Access - no-reuse". Kuten arvatenkin edelleen kaikissa Museoviraston Finna-kuvissa.

Saakos tällaista jakaa, kyselin kuvan esittäjältä? Hän oli ensin sitä mieltä, että oli asian tarkistanut ja viittasi kuvan vesileimattomuuteen ja sivun jakonappeihin. Nämä signaalit siis riittivät luomaan käsityksen jakokelpoisuudesta. Esittäjä ei maininnut kuvan latauksen mahdollistamista, jota hän oli kuitenkin käyttänyt jakamiseen nappien sijasta.

Kun jokin aika sitten huomasin, että "Free Access - no-reuse" -kuvissa on latausmahdollisuus, huomautin Finna-porukoille tästä syntyvän harhaanjohtavan viestin. Joten en ole varsinaisesti yllättynyt, että jopa ihminen, joka omien sanojensa ja asemansa puolesta yrittää olla tarkka, saattaa erehtyä. Onhan Museoviraston kuvia taidettu liimailla pitkin ja poikin FB-sivuja. Jos tämä ei ole oikeasti ongelma, niin miksi siitä pitää tehdä sellainen asettamalla kielto?

Esittäisin tähän mielelläni suomeksi "Free Access - no-reuse" -ehdot, mutta ainakin omassa käyttöympäristössäni Finnan linkki vie Europeanan englanninkieliselle sivulle, joka ei käänny vaihtamalla kieltä oikeasta yläkulmasta. Suomeksi Finnan sivuilta löydän käyttöehdoista vain toteamuksen "noudata kuvan yhteydessä ilmoitettuja käyttöehtoja". Siis oma vapaa käännökseni (tausta kirjasta Examples of Chinese ornament selected from objects in the South Kensington museum and other collections" (1867))


Siis ihan kuin museossa, jossa on valokuvauskielto.

1 kommentti:

Willimiehen jäljillä kirjoitti...

Kaisa

Olen kanssasi samaa mieltä, että kaiken yhteisillä julkisilla varoilla tallennetun tiedon pitää olla jaettavissa, uudelleen käytettävissä ja siitä ei saa seurata mitään hiton sanktiota.

Olet oikeassa, että kuvia on eri Facebooksivustoilla ja ympäri Internetiä kaikkialla. Kukaan ei pysty valvomaan tuota, joten avataan kaikki arkistot kuvineen ja dokumentteineen kaikille meille historiankin harrastajille, eikä nähdä turhaa vaivaa estämällä niiden käyttöä.

Maanmittaushallitus lähti aikoinaan avoimmuuden tielle ja se on poikinut tähän riutuvaan maahan uusia työpaikkoja ja innovaatioita. Saman soisi tapahtuvan tässäkin asiassa.

T. Willimiehen jäljillä-blogin ylläpitäjä Jkka Siiskonen