maanantai 21. huhtikuuta 2014

Kristityn vaellus pääsiäisenä v. 1908

Tuulispäästä 17/1908
"Murtunein mielin" kirjoittaa allaolevan tunnustuksen tekijä, "lähetän sinulle arvoisa Pilkkakirves, elämäni sisällyksen edesmenneenä pääsiäisenä. Julkaise hyvä ystävä se Tuulispäässä, että minä saisin sille nauraa ja siten saada sielulleni rauhan."

Kyynelsilmin riensin täyttämään hänen pyyntönsä. Hyvä lukija! Lue hartaudella, mitä seuraa. Se on kristityn vaellus pääsiäisenä v. 1908.

Pitkäperjantain aatto: Oopperakellarissa. Ei ole musiikkia. Vähä väkeä. Olen surullinen. Katselen vanhaa juutalaista, joka on saapunut yksin ravintolaan. Onko hänellä erityinen syy juhlia, kun Kristus kuolee huomenna?

P. S. Tullut kotiin klo puoli 2. Selvänä.

Pitkäperjantai. Minä ja neljä muuta aamioineet Seurahuoneella. Minä otin kaksi ryyppyä ja join 1/2 pulloa olutta. Samoin muut. Ajaneet Alppilaan ja juoneet sadan markan edestä punssia. Sen jälkeen syöneet voileipäpöydän. Sitten tulleet Oopperakellariin ja juoneet vaan olutta.

P. S. En ole tullut kotiin ensinkään. Nähty lähtevän Oopperakellarista issikalla, pitkä sikari suussa. Kuulunut olleen epäselvä.

Lauantai. Herännyt klo 9 a. p. tutussa huoneessa. Ollut iloinen. Hankkinut päivällä rahaa ja ilmestynyt illalla Oopperakellariin. Hävittänyt 150 markkaa. Ollut iloinen ja virkeä. Kello 1 jälkeen yöllä esiintynyt S. I. K:nin iltamassa ja rakastunut numero 61:een. Juonut veljenmaljan komean ruotsinmaalaisen vahtimestarin kanssa. Hänen nimensä on Kaiphas.

P. S. Tullut kotiin klo 6 aamulla. Epäselvänä. Lakaissut tiellä tuntemattoman talonmiehen kanssa katua. Saanut häneltä 1/1 olutta. Pannut väsyneenä maata. Tuntenut itsensä tyytyväiseksi kun on tehnyt ruumiillista työtä.

Sunnuntai. Ajatellut mennä aamukirkkoon. Mennyt Seurahuoneelle aamiaiselle. Ollut väsynyt koko päivän. Ajatellut mennä kirkkokonserttiin, mutta ei jaksanut. Syönyt illallista kotona. Pannut maata klo 8 i. p. Heti nukkunut.

Maanantai. Herännyt virkeänä. Heti syömään Seurahuoneelle. Mainio voileipäpöytä, juonut paljon maitoa. Kävellyt paljon. Katsellut tuttujen kanssa Tarmoa. Levännyt iltapäivällä. Mennyt illalla Oopperakellariin. Tuntenut vilunoireita. Juonut yhden tuutinkin ja 15 markan edestä punssia neljään mieheen. Syönyt.

P. S. Tullut kotiin klo 1/2 2 aamulla. Selvänä. Luonut katsauksen pääsiäisen viettoon. Hymyillyt surumielisesti. Päättänyt koettaa ensi pääsiäisenä matkustaa maalle.
Teemaa jatkava Heino Aspelinin piirros Tuulispäästä 14/1909. "Pääsiäisiloja. Urho: Hei vaan! Kyll' setä jo pian käveleen oppii kun kerran konttaa jo."

1 kommentti:

Stadin Friidu kirjoitti...

Tämä Kristityn vaellus,Kaisa, paljon hauskempi kuin John Bunyanin.