tiistai 12. maaliskuuta 2024

Radiumvyö paransi vaivat vuonna 1927

En muista aiemmin olleeni helpottunut löytäessäni yrityksen konkurssi-ilmoituksen, mutta Oy Urad Ab:n kohdalla taloudellisista vaikeuksista saattoi olla vain kiitollinen, lukuisten suomalaisten puolesta.

Ilmoitus Ampujain lehdessä 18/1927 tiivistää olennaisen. Urad myi radiumvöitä, joiden sen väitti parantavan moninaiset vaivat kuten hammassäryn.


Suomen kaupparekisteri 9/1926 kertoo, että yritys oli juuri perustettu. Ilmoitettu toiminta ei mainitse radioumia vaan "Urad bältet" oli tehty kankaasta, joka oli "wükitinpregnerat". Yrityksen hallituksen muodostivat toimitusjohtaja Bertel Lybeck sekä Carl H. Turunen ja J. W. Wåhrdström.

Jo ensimmäisessä löytämässäni mainoksessa Helsingin Sanomissa 20.10.1926 on kuitenkin otsikko "Uusi, huomiota herättävä käyttötapa radiumille on keksitty Suomessa". Tekstistä löytyy yhteys kaupparekisteri-ilmoitukseen: vyöt "sisältävät Suomessa löytyvää vahvasti radiaktiivista kivennäisainetta "wiikit"", joka "ei oikeastaan koskaan kadota radioaktiivista säteilyvoimaansa ja pysyy siten muuttumattomana niin kauvan kuin vyöt kestävät".

Hufvudstadsbladetin mainoksessa 2.11.1926 väitetään, että vyötä on testattu kolmen vuoden ajan. Mukana on myös potilaan todistuslausunto. Inan outoa on kyllä se, että ilmoitus on allekirjoitettu "E. L., Direktör". Yleensähän luotettavuutta yritetään lisätä tunnetuilla nimillä ja autoriteetilla.

Valitettavasti ilmoitus Uudessa Suomessa 6.11.1926 viittaa siihen, että yrittäjiä oli enemmänkin. 


Uudesta Suomesta 28.11.1926 käy pidemmällä tekstillä ilmi, että jo aikaisemmin oli myynnissä Radiwoll-tuotemerkki, jossa käytettiin euxeniittia. Tekstistä selviää myös, että kapteeni Bertel Lybeck oli radiumvyön keksijä ja esitellyt sitä jo elokuussa 1923. Kivennäisaine wiikit oli peräisin Impilahdelta.

Google ei tunne mineraalia wiikit. Bertel Lybeckejä on useampi, mutta vaikuttaa todennäköiseltä, että radiumvyön kehittelijä on merikapteeni ja sarjayrittäjä Bertel Edvard Rafael Lybeck (s. 19.12.1878, k. 10.2.1960).

Ei kommentteja: