torstai 15. helmikuuta 2024

Tarkista äläkä arvaa - jos voit!

Kirjoitan parhaillaan pientä elämäkertaa Turussa 1800-luvulla asuneesta miehestä. Asuinolonsa eivät ole jutulle keskeisiä, joten sorruin mutuiluun. 

Sanomalehti-ilmoitukset kertoivat isän verstaan muutosta ja perhe on siitä lähtien rippikirjassa kyseisessä osoitteessa, vaikka isä kuolee ja isäpuoli liittyy talouteen. Samoihin aikoihin, kun elämäkerran kohteesta tulee täysi-ikäinen ja hän perustaa perheen, sanomalehti-ilmoituksissa osoitteeksi muuttuu hänen talonsa eikä isäpuolen talo, kuten aiempina vuosina. Eli iskä osti tontin, poika sai sen perintönä ja sai hallintaansa aikuistuttuaan. Kai?

Koska tontin numero oli tiedossa ja Turusta on digitoituna käytettävissä Dahlströmin "korttihakemisto topografian mukaisesti järjestettynä" ei kuitenkaan ollut mitään syytä jättää tarkastamatta asiakirjojen välittämää tietoa. Mikä - tietenkin - kannatti.

Ensinnäkin isä ei ollut ostanut tonttia vaan tontin puolikkaan ja myynyt siitä oitis pois puolet eli hallussaan oli neljännes. Tontin paloittelu teki korttien tulkinnasta neljä kertaa vaikeampaa, joten piti ottaa eteen kynä ja paperia, jotta ymmärsi mistä osasta oli milloinkin kyse. Kannatti lukea huolella myös kiinnitykset, joista näkyi, että isä oli ostanut toisen neljänneksen takaisin.

Läheskään kaikki kaupat eivät saaneet kiinnekirjaa tai sitten niistä ei ole tehty/tallella korttia. Nimittäin yllätyksenä tuli, että tontin puolikas ei päätynyt kohdehenkilöni hallintaan perintnä, vaan hän oli ostanut sen isäpuoleltaan! Valitettavasti kortiston aukkoon jäi tapa ja ajankohta, jolla isäpuoli oli saanut tontin puolikkaan. Kiinnekirjan teksti voisi kertoa jotain, mutta niitä ei ole tietääkseni digitoitu ja johonkin pitää vetää (aina) raja.

Selvittelyä tehdessä tosin tuli mieleen Turusta digitoidun rakennuspiirustukset. Miltäs ajalta ne olivatkaan? Unohtuminen on ymmärrettävää, sillä olen tarkastellut aineistoa vuonna 2011. Onneksi merkiten muistiin arkistopolun  Turun maistraatti > Turun maistraatin arkisto (TMA), sillä linkit eivät enää toimi, mutta vievät Digihakemistossa näkymään. Siitä selviää aikarajaus 1822-1902 ja tontin numerolla silmäillen löytyi oikea. Koska olin perehtynyt tontin omistushistoriaan, piirustusten kuuluminen eri tontin osiin oli helppo ymmärtää. Kohdehenkilöni isä rakennutti siis tällaisen asuinrakennuksen.

Ei kommentteja: