sunnuntai 4. helmikuuta 2024

Mielenkiintoista kehitystä Kansallisarkistolla

En vielä ehtinyt unohtaa kuukauden takaisia fiiliksiäni Rauhankadulla, kun minulle selvisi, että Astian mukaan Helsingissä oleva aineisto olikin Mikkelissä ja erinomaisen hankalasti tavoitettavissa. Kirjoittamassani purkauksessa totesin, että "Tuttujen tutkijoiden some-päivittelyssä yksi kertoi kysyneensä tätä jo keväällä ja saaneensa Kansallisarkiston edustajalta kuulla, ettei ole hyvä pitää esillä sijaintitietoa, sillä se voi muuttua." Minua palvelleet henkilöt taas tuntuivat pitävän tilannetta systeemin käytettävyysvirheenä tms.

Uusi totuus ilmestyi muutama päivä sitten Kansallisarkiston tiedotteeseen, joka on otsikoitu "Aineistojen virheelliset paikkatiedot Astiassa korjattu". NYT kerrotaan asiakkaille, että 

Astia-palvelussa esiintyi virheellisiä paikkatietoja aineistosiirtojen vuoksi. Ongelma on nyt korjattu, mutta puutteita saattaa yhä esiintyä erityisesti joissain kartta- ja piirustusaineistoissa. Teemme puutteiden korjaamiseksi koko ajan töitä. Virheelliset tiedot koskivat pääasiassa Mikkelin keskusarkistoon siirrettyjä aineistoja. Asiakkaille aineistojen käyttöpaikkana näkyi edelleen niiden vanha sijoituspaikka. Esimerkiksi Helsingissä siirrettiin paljon aineistoja Mikkeliin keväällä 2023.

Eikö olisi ollut asiallista kertoa ongelmasta heti kun se havaittiin? Ja lopun ohje "Suosittelemme asiakkaita aina tekemään aineistotilaukset etukäteen verkossa Astia-palvelussa" ei paljon lämmitä, kun pitäisi kuitenkin pystyä suunnittelemaan se arkistopäivä, joka Mikkelin tapauksessa voi olla vain torstai tai perjantai.

No, omassa tapauksessani päätin, että mielummin teen inan huonompilaatuisen historiikin, kuin satsaan päiviä ja rahaa kotimaanmatkailuun. Puhumattakaan asiakirjatilauksen odottelusta.

Kyseinen tiedote ei muuten ollut ainoa tuore erikoisuus Kansallisarkiston verkkosivuilla. Ilman mitään silmiini osunutta markkinointia DF-tietokantaa on päivitetty. Aiemmat päivitykset on tiedotettu päivän tarkkuudella, mikä on erinomainen käytäntö, sillä hakuja tekevien pitää tietää, mistä kokonaisuudesta ovat hakemassa. Nyt ajoituksena on "Syksy 2023", mikä on vielä kummallisempaa siksi, että asiaatunteva tuttavani kirjoitti somepäivitykseensä viikko sitten, että päivitys oli tapahtunut "tänään". Oliko jonkun bonukset kiinni siitä, että työ oli "tehty" viime vuoden puolella?   

Ei kommentteja: