lauantai 2. joulukuuta 2023

Helpotusta turvotukseen?

 Maamiehen ystävä 8.2.1851:

Muutama vuosi sitten, kuoli Mäntyharjun pitäjän kirkkoherra, Rovasti Pesonius, joka on aina elävä pitäjän miehien muistissa, mainiona sekä sielun paimenena, että myös ankarana ruumiinkin lääkärinä; sillä hänellä oli tapana pitää huolta ei ainoastaan seurakunnan sielun, mutta myös ruuminkin terveydestä. Vuoden pitkään oli hänellä aina muutama huone täynnä sairaita, joita hän jalo-mielisesti korjasi ja paransi ilman mitäkään maksutta. Useasti oli hänen luonnaan aina kahteen ja kolmeenkin kymmeneen siukkaan. Etenkin kuuluisa oli hän pöhö- eli vesi-taudin parantajana. Muutama hänen parantama vesi-tautilainen on meille antanut seuraavan selityksen hänen parannus juomastansa. 

Parannus-juomaan pannaan: 1 kannu hyvää olutta eli portteria: 2 kourallista jauhetuita pippurin-juuria: 2 kourallista petäjän eli männyn terttuja: 2 kourallista katajan juuria: 1 kourallinen kalmors-juuria, joita saadaan aptiekista, ja 4 luotia survotuita senappia.

Nämä aineet sekoitetaan suurempaan puteliin, ja putelia puistellaan päivittäin, 4 tahi 5 päivää. Sitten lasketaan juomaa sihvilän eli harvan vaatteen läpi, jolloin juoma on valmis. Sitä juodaan puolen juoma-lasia joka aamu, sekoittaen siihen tie-lusikallisen kataja-marja siirappia. Jos ruoka halu on huono, niin on hyvä ensi=päivänä ottaa vähän engliska suoloja, että maaha eli vatsa puhdistuu. Muu juoma pitää olla hapan, niinkuin happama marjan hera eli sokurilla ja etikalla sekoitettu vesi. Välisten on ruumis pestävä viinalla ja etikalla. Parannus on nähtävä vasta 3 tahi 4 viikon kuluttua.

Ei kommentteja: