tiistai 21. marraskuuta 2023

Takaisin Töölön varhaisiin karttoihin (2/2)

Jatketaan eilisestä eli näkymästä, jossa vuonna 1809 sotilassairaalaa vastapäätä oli pohjoisemmassa isompi rakennusryhmä ja etelämmässä pienempi.

Yhdeksän vuotta myöhemmin eli 1818 tehtiin Charta öfver en del Töhlö ägor lydande under Helsingfors Stad. Siinä on pohjoisempi U:n mallinen rakennusryhmä, joka edellisessä kartassa kuului majurska Montellille samoin kuin tien toisella puolella oleva krouvi, jota voi edelleen markkeerata tien varren suorakulmio. Siinä ei ole mitään tunnistetta, joten kartan selitteen varassa voi vain sanoa, että rannan puolella ollut rakennusryhmä oli tässä vaiheessa "Kiseleffin vanha asuinatontti". Uutta huvilaansa suunniteltiin sokeritehtaan puolelle.

Kuusitoista vuotta myöhemmin eli 1834 piirretyssä Charta öfver Herr Commerce Rådet Feodor Kisileffs nyttjade ägor å Töhlö trakten af Helsingfors stad on rannan puolella, saman mallisella alueella vielä isoin rakennus saman näköisenä. Kaupunginmuseon digitoinneissa ei valitettavasti ole kyseisen kartan seliteosaa. Finnassa jaetun kuvailutiedon perusteella vaikuttaa todennäköiseltä, että alue A oli 1830-luvulla "handlanden Sveloffs villa". Eli jälleen yksi venäläistaustainen, josta ei normikeinoin löydy mitään lisätietoa.

Kumpikaan kartoista ei ulotu myöhemmin Hesperiaksi nimetylle alueelle, josta ei myöskään ole varhaisia karttoja. Mutta mielenkiintoisesti vuoden 1818 kartassa on lyijykynällä sana Menn, joka viittaa alueen vuonna 1828 vuokranneeseen Christian Menniin (ks. Hesperian puistossa 1828-1834). Ja toisella puolella tietä on - mitä ennen tätä tarkastelukierrosta ollut huomannut - vastaavasti kirjattu nimi "Borgaren Leander Tallberg" f:llä merkitylle pläntille. Tämä on erinomaisen merkityksellistä, sillä aiemmin tiesin tästä Taipaleen varhaisesta vuokralaisesta vain sukunimen ja vuokrakauden loppuajankohdan. Kartasta käy myös ilmi, että kyseinen pelto ei ole (!) Taipaleessa vaan sotilassairaalan edessä. Tätä täytyy miettiä lisää.

Kuka sitten oli Leander Tallberg? Kiitos Digihakemistoon tehdyn työn, Google poimii esiin muuttotodistuksensa vuodelta 1813, jolloin Leander Tallberg (s. 23.2.1789 Inkoo) renkinä muutti Helsinkiin Kirkkonummelta, jonne hän oli tullut Espoosta. Liikkuvuuden takia muuttotodistuksessa on tavanomaista varovaisempi lausunto esteettömyydestä avioliittoon.

Kun Leander Tallberg seuraavan vuoden puolella (9.1.1814) vihittiin nuuksiolaisen talonpojan tyttären Maria Elisabetin kanssa, avioliitto kirjattiin Espoossa tapahtuneeksi Helsingissä. Inan outoa. Tuolloin Leander oli kaupungin timpuri ja kirvesmieheksi häntä tituleerattiin viiden lapsensa kasteissa Helsingissä vuosina 1815-1825. Kuollessaan "rintatautiin" 68-vuotiaana 1.3.1857, Leander Tallberg oli porvari. Jostain syystä perukirjaansa ei kuitekaan ole kaupunginarkiston hakemistossa. Anti maistraatin pöytäkirjojen hakemistossakin on vähäinen.

Palataan maastoon, josta löytyy vuodelta 1826 yksi osittainen näkymä: Charta som visar Läget af den för Tölö Lazarett utstakade Begrafnings Platts
Tämä kartta on tehty uutta hautausmaata varten, joten rakennuksia olennaisempaa ovat tieyhteydet Taivallahdelle. Mielenkiintoisesti sinne näyttää kiertävän myös sairaalarakennusten välistä kulkeva tie. Sen kohdalla Turun tien toisella puolella on myöhemmin Hesperiaksi nimetty rakennus. Sen pohjoispuolella puolestaan on poikkiteiden väliin jäänyt suunnikas, jossa 1809 oli yksinäinen talousrakennus. Taipaleen historian kannalta on mielenkiintoisinta se, että f-plänttiä ei tästä kartasta hahmota, vaan sen läpi nimenomaan kulkee tie.

Eli sen sijaan, että olisin päässyt eteenpäin Taipaleen kanssa, kehitin uuden ongelman? Pikkutarkempi, mutta erittäin hailu, vuoteen 1830 ajoitettu Karta Öfver En Del Af Tölö Ägor Invid Helsingfors näyttää "Hesperian" rakennuksen samassa paikassa ja samanmuotoisena kuin edellinen. Tontista on myös tarkempi Charta Öfver Helsingfors Stad Tillhöriga Landthus Ställe, Som Sednast Blifvit Nyttjadt Af Numera Framlidne Conditoren Johan Menns Arfvingar Å Töhlötracten


Nyt Taipaleen pelto ulottuu sairaalarakennusten eteen, mutta ei samanmallisena kuin 1818. Kartasta erottuu myös Taipaleen ensimmäinen rakennus. Tilanne vastaa vuonna 1840 painettua karttaa, jonka esitin jo eilen. Inan myöhäisempi B7Helsinki:31/19-27 Töölö / Tölö; Kartta ja selitys kaupungin tiluksista (1841-1843) näyttää sitten selvästi vuokra-alueiden rajat. Sairaalan (nyt kasarmien) edessä oleva peltotilkku ei kuulu Taipaleeseen, jossa on jo kaksi erillistä rakennusryhmää. Joita minun piti oikeasti selvittää...

Ei kommentteja: