torstai 12. helmikuuta 2015

Outoutta SA-kuvissa ja epäkäytettävyyttä Finnassa

Tulipa mieleeni tarkastaa onko toukokuussa 2013 antamani lisätieto tullut jotenkin näkyviin SA-kuvaan Eiran pommitustuhoista. Kuten blogitekstistä näkee, tallessa on kuvan numero ja kuvateksti, joten hakumahdollisuuksia on useita. Aloitin Eira*:lla ja en saanut kuvaa esille. Numerolla hakien yksiselitteisesti "Löytyi 0 kuvaa."

Hieman outoa. Mutta ehkäpä vuoden 2013 jälkeen joku valokuvaajan jälkeläinen on herännyt vaatimaan otosten poistamista tai kuvan kulmasta on bongattu ihmisruumiin osa, jonka näyttäminen verkossa on sopimatonta? Olisin kysynyt palvelun ylläpidolta, mutta mistään ei löytynyt yhteystietoja.
 Lisäys 12.2. 13:36. Sain Twitter-tuttavalta sähköpostiosoitteen ja sieltä vastauksen: "sa-kuvapalvelussamme oikealle ylhäälle pitäisi laittaa täppä + päivättömät
Näin tulee näkyviin myös ne kuvat joissa ei ole päivämäärä tiedossa." No niinpä tietenkin.
Sen sijaan etusivulla mainitaan, että "SA-kuva.fi avautuu myös Kansallinen digitaalinen kirjasto -hankkeen kautta helpottamaan esimerkiksi tutkijoiden työtä finna.fi-palvelussa." Huvikseni testasin siellä kuvatekstin ensimmäisellä sanalla 'Eirasta' ja kaipaamani kuva tuli esille.

Huomioita. Kuvausajankohta on SA-kuvien tiedoissa yleensä päivän tarkkuudella. En muista oliko tässä, mutta ainakin vuosi on selvillä. Silti kuvaustiedoissa (ajoittamaton). Tämäkö helpottaa tutkijoiden työtä? Eikö latausta Finnaan olisi voitu tehdä hyödyntäen kaikkea metatietoa? (Toisissa kuvissa tässä on onnistuttu eliongelma ehkä juuri tässä kuvassa.)

Klikkaamalla kuvan isommaksi saa tietää, että "Kuvaan voi liittyä käytön rajoituksia." SA-kuva palvelua tuntematon on nyt täysin kädettömässä tilassa sillä sivulla ei ole linkkiä sen sivulle. (Juu, valitin viimeksi tästä marraskuussa ja on vakuutettu, että Finnaan joskus tulee kuvaoikeustiedot.)

Puhumattakaan, että pääsisi suoraan kiinni kyseiseen kuvaan ladatakseen sen isona tiedostona. URL:ssa näkyy numerosarja, joka ei ole se minulla tallessa oleva kuvan numero. Ehkä numerointia on vaihdettu ja se syynä ongelmiini.

Ehei. SA-kuva 122811 on "Kenraali V. P. Nenosen 60v. päivä. Everstiluutnantti Parkkonen.
Mikkeli PM. 1943.03.06". 


Takaraivossa on vielä fiilis, että pari vuotta sitten SA-kuvissa oli enemmän otoksia Eirasta kuin mitä nyt sain esiin. Verrataan. Haku Eira* tuottaa SA-kuvissa 12 kuvaa ja Finnassa (Puolustusvoimien kuvakeskukseen rajaten) 24 kuvaa. Hävikkiä on pommitustuhojen kuvissa, joissa kuvaajana Aavikko.
Sen sijaan tekijän "Sot.virk. Aavikko" kuvat ovat molemmissa portaaleissa. Ei ymmärrä.

Ei kommentteja: