tiistai 11. marraskuuta 2014

Kaksi kasarmia ja leiri

Viime kesän kävelyillä pyörähdin pitkästä aikaa Kruununhaan itäreunalla ja hetken ihmettelin mitä ihmettä Sotamuseon massiivisessa rakennuksessa on alunperin ollut. En lähtenyt ottamaan selvää, mutta vastaus tuli vastaan Kansanvalistusseuran kalenterista 1884 (Kansalliskirjasto, Aarteet) - kuvien kanssa.
"Elisabetin torin varrella Helsingissä kohoaa komea tiilirakennus ja sen takana muitakin, jotka täyttävät koko kortteerin. Täällä on Uudenmaan pataljoonan asunto."
"Ent. Asevelvollisen" artikkelissa Asevelvollisten uudet kasarmit ja vähän asevelvollisten elämästä rakennus esiteltiin perusteellisesti. 

Lisäksi kerrottiin, että
Likellä tätä kasarmia, vaikka toisessa kortteerissa on rakennettu muhkea kolmikertainen huoneus, pataljoonan upseeristoa varten; siinä on myöskin kanslia ja asuntohuoneita nainutta alipäällikkökuntaa varten.
Jollain kävelyllä voisi tuokin osua silmiini?

Lopuksi artikkelissa oli kuva "eräästä leiripaikasta", joka sattui olemaan Mäntyharjulta. Sen käytöstä kirjoittaja ei kerro, sillä "Reservin harjoituksista on juuri näinä aikoina puhuttu ja kirjoitettu niin paljon, ettei liene tarpeellista siitä sen enempää kertoa."
Aihepiiristä kiinnostuneille muistutukseksi Kansalliskirjaston artikkelihakemiston osuus Sotalaitos ja sotahistoria.

Ei kommentteja: