keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Kartoista, taas

Ettei alkaisi vaikuttaa siltä, että olen unohtanut Arkistolaitoksen Digitaaliarkiston arvost... esittelyn, niin uutuussyötteestä esille tämä komeus:
Löytyy polulta Maanmittaushallitus > Maanmittaushallituksen kartat > Alue- ja rajakartat > Charta öfver Stor Kyro Sokn uti Österbottns höfdingedöme och Korsholms norra fögderi, transporterad... (MH MH 113/- -) eli käsittääkseni esittää Isokyröä. Yläkulmasta erottuu vuosi 1758, liekö sitten piirrosvuosi vai mikä. Paikannimiä on merkitty pitkin kartaa, joten jos Isokyrön 1700-lukua tutkisin, varmasti mielelläni niitä tästä tiirailisin. Mutta kun otsake on vanhalla ruotsilla, niin löytääkö kartta tiensä kiinnostuneiden eteen?

Vakan puolen tiedoissa kartalla on metatiedoissa sana Isokyrö eli tämän luulisi osuvan hakuihin Vatan puolella. Hitautensa vuoksi jätän kokeilematta, sillä onhan meillä tämä varsinainen karttahakukin.

Jos karttahaussa (rajoittuen digitoituun aineistoon) sanan Isokyrö laittaa kenttään 'Aihe' ei saa ulos mitään. Kenttä 'Alue' tuottaa ulos Suojeluskunnan lippupiirrustuskokoelmaa (miksi?) ja marssireittikartan 1800-luvulta. Blogin lukijat voivat muistaa, että olen kokeillut tätä lomaketta aiemminkin. Jakeluun ei edellenekään mene, että paikannimen kaltainen taustatieto pitää laittaa Nimeke-kenttään tähdillä ympäröitynä. Mikä ei muuten sekään tuota ulos yllä olevaa karttaa. Tässähän tuntee itsensä aivan tyhmäksi. Laittaisin palautetta palautelomakkeeseen, mutta ei sille edellisellekään tainnut mitään tapahtua.

Ei kommentteja: