maanantai 1. huhtikuuta 2024

Sibeliuksen aprillipila vuonna 1911

Hbl 7.4.1911
Viime vuonna julkaisin Uusitun aprillipäivän pohjoisen historian ja alkuvuodesta julkaistiin artikkelini Sanomalehtiemme varhaisia aprillipiloja. Ja tänä aamuna huomasin, että Satu Sorvali oli tehnyt vastaavan katsauksen Saisiko olla päivälliseksi aprilliankkaa? Suomalaislehdistön aprillipiloja 1890-luvulta 1910-luvulle. Mutta vielä riittää menneisyydestä (lue: digitoiduista sanomalehdistä) tietoa jaettavaksi. 

Jean Sibeliuksen 4. sinfonian ensiesitys oli Helsingissä 3.4.1911. Neljä päivää myöhemmin Hufvudstadsbladetissa ilmestyi teoksen esittely, jossa annettuja merkityksiä ei googlaten löydy ja hyvästä syystä. 

Uusi Suometar 11.4.1911:

Eräs musiikki-arvostelija oli tuttaviensa välityksellä saanut tietää Sibeliuksen kertoneen, että hän on sinfoniassaan kuvannut matkaansa Kolin vaaroille Pielisjärvellä. Avain oli löydetty ja arvostelija laati loistavan luonnonkuvauksen Karjalan kuuluisasta nähtävyydestä, sovittaen sen sinfonian eri osiin. Niinpä ensimäinen osa kuvailee Kolin vuorta ja sen vaikutusta. Toisessa osassa, Vivace assai, on säveltäjä vuoren huipulla (!). Kolmas osa esittää samaa laajaa näköalaa kuutamossa ja loppuosa säveltäjän paluumatkaa vuorelta. Vieläpä arvostelija tältä pohjalta rupesi arvioimaan teoksen taiteellista painoisuuttakin, tullen siihen tulokseen, että siinä oli havaittavissa jonkinlainen "turistimainen sivuvivahdus".

Näin hän. Mutta saman lehden seuraavan päivän numerossa esiintyykin säveltäjä itse ja antaa tietää, että tuo juttu Kolista ja hänen sinfoniastaan olikin perätön. Hän oli hyville ystävillensä pitänyt "topografisen" esitelmän huhtikuun 1 päivänä ja koko tuo suurenmoinen selitys sinfonian sisällöstä oli — aprillipila! Jokainen joka tuntee Sibeliuksen, tietää, että on turha vaiva häneltä udella selityksiä hänen teoksiinsa, sillä hän ei niistä koskaan siinä mielessä puhu — tosissaan.

Ei kommentteja: