lauantai 16. joulukuuta 2023

Tarina totta vai tarua?

 

Ruotsalainen poliittis-kirjallinen Freja julkaisi 13.9.1842 värikkään 1760-luvulle sijoitetun kirjoituksen otsikolla En finsk adelsmans öden ja alaotsikolla Historisk anteckning. Teksti oli niin kiinnostava, että se julkaistiin Åbo Underrättelserissa 24.9.1842. Alaotsikko oli pudotettu pois ja sen sijalla lukee "(Ur Freja)". Turussa tarina kiinnosti ainakin siksi, että toinen päähenkilöistä asui jonkin aikaa Turussa.

Wid denna tid återkom K. till Finland, såsom gift med Excellensen R:s dotter, och bosatte sig i Åbo, der han blifwit engagerad wid något af Regementerna. Den unga Friherrinnan K. war wacker och lättsinnig, men mannen en sträng och sträf Finne. 

Nimet oli siis peitetty, mutta yksityiskohtia oli niin paljon, että tunnistamisen pitäisi olla täysin mahdollista. Hämmentävän nopeasti eli jo neljä päivää turkulaisen julkaisun jälkeen, porvoolaisessa lehdessä mietittiin ääneen, kuinka suuri osa tarinasta oli totta. 

Ilmeisesti kukaan ei kysymykseen vastannut. Verkosta on helppo löytää kuva Anjalan liittokirjan allekirjoituksista, mutta ei tuomittujen listaa.

Ei kommentteja: