tiistai 6. elokuuta 2019

Lapinhulluus vuosimallia 1886


Tammerfors Aftonbladin 6.4.1886 kertomaa lainaten Hämäläisessä 21.4.1886 kerrottiin, että
Lähellä Tamperetta on eräällä rautatatieasemalla asunut isomman osan talvea englantilainen, Mr. K. joka jo useampia vuosia on kesä aikoina oleskellut Suomessa, enimmästään Lapissa, jossa hän on kalastanut lohia, ammuskellut vesilintuja j. n. e. Talveksi on hän tavallisesti, palainnut kotimaahansa. 
Tänä talvena päätti jäädä tänne, koska ilma täällä oli hänen mielestänsä terveellisempää. Talvi kuluikin häneltä hauskasti, eikä häntä paljon vaivannut englantilaisten tavallinen pernatauti, "spleen".
Mutta kevään tullessa heräsi hänessä halu pohjoiseen. Jo kaksi kuukautta sitten rupesi hän valmistelemaan matkaansa sinne. Hän tilasi sokeria, teetä ja säilytteitä Helsingistä, kalanpyydyksensä ja metsästys neuvonsa y. m. Ja koska hänellä Lapinmaassa oli vene, jonka hän tahtoi siirtää Enontekiäisistä Muonionniskaan, osti hän sitä varten kaksi hevosta. Ja koska hevoset tarvitsivät hoitajan pestasi hän myöskin rengin. 
Tämä osui kuitenkin olemaan yhtä omituinen ja itsepäinen kuin herrakin. Sen vuoksi tapahtui, kun Mr K. oli saanut kamsunsa kuormaan ja oli valmis lähtemään pitkälle matkallensa, että hän riitauntui rengin kanssa kuorman käyttämisestä ja hevosten valjastamisesta. Ja kun ei kumpikaan luopunut mielipiteestään, tuli ero herran ja palvelian välillä. 
Mr K. päätti lähteä yksin matkalle. Hän köytti nyt kuorman oman päänsä jälkeen, valjasti toisen hevosen reen eteen ja sitoi toisen reen taka — ja läksi.
Muuta tietoa ei ole hänen matkastansa vielä saapunut, kuin että hän kirjeessä Myllymäen asemalta on päivitellyt sitä, että hänen kuormansa on kaatunut ja kaksi säkillistä kuivia leipiä pilauntunut. Leivät oli hän leiponut emännän kanssa siinä talossa, jossa hän talven oli asunut - että hevosilla olisi jotain kuormaa. Sen pituinen se.
Kuvitus A. Federley, kansikuva Finlandia vuosikirjasta 1920-21

Ei kommentteja: