perjantai 29. marraskuuta 2013

Sukututkimuksen hinnasta

Älä osta mitään -teemapäivän hengessä.

Sähköpostilaatikkooni tuli pari päivää sitten ikävä uutinen. Ancestry.com oli päättänyt nostaa kuukausitilaukseeni hintaa nelinkertaiseksi. Olen vuodesta 2007 (?) maksanut suunnilleen 5 euroa kuukaudessa. Välillä miettinyt tarpeellisuutta, mutta arvannut, että olin saanut "lukittua" niin hyvän hinnan, ettei siitä kannattanut luopua. Sen sijaan yli kaksi sataa euroa vuodessa huvin vuoksi...

Tutkimukseni Amerikassa on ollut pitkälti hauskan pitoa, mutta täysin erilainen lähteistö on siinä sivussa opettanut ihan merkittäviä asioita lähdekritiikistä. Tilauksen keskeyttäminen tarkoittaa, että ajatukset Kokemäen siirtolaisten toimittamisesta kirjaksi siirtyvät pitkälle tulevaisuuteen ja amerikkalaiset Hohenthalit saavat jäädä osittain arvoitukseksi. Mutta toisaalta, jos/kun näiden pariin joskus palaan uudella tilausjaksolla, niin tarjolla on taas paljon enemmän digitoitua lähteistöä. Joka onkin ollut yksi koukutus maksamiseen.

Kotimaassamme digitointi on tarkoittanut sukututkimuksen kustannusten alenemista. On säästetty aikaa, lomapäiviä ja rahaa arkistoreissuissa. Merkittävimmäksi kustannukseksi perussukututkimuksessa käsittääkseni nykyään muodostuu aloitus. Jos kotoa tai lähisukulaisilta ei löydy tarpeeksi tietoa tai asiakirjoja, jotta päästään 1900-luvun alkuun, ei muuta suositeltavaa keinoa aloitukseen ole kuin seurakunnan/maistraatin sukuselvitykset.

Sen jälkeen hyvällä tuurilla pääsee eteenpäin (eli taaksepäin) SSHY:n jäsenpuolen digitoinneilla. Jotka tietenkin maksavat, mutta kulutuspsykologian omituisuuksiin kuulunee se, että on mukavampi rahoittaa vapaaehtoispoppoota, jonka hallituksessa on tuttavia, kuin ulkomaista osakeyhtiötä.

Sitten kun/jos sukututkimus kehittyy tarinalliseksi, joutuu kyllä vierailemaan kirjastoissa ja arkistoissa useampiakin kertoja. Itse asun kävelyetäisyydellä Kansallisarkistosta, Kansallisarkistosta ja Kaisa-talosta, joten usein unohtuu mitä olisi historianhutkiminen kauempana kattavista tietovarastoista. Arkistopäivien hinta Turussa kylläkin hyvin tiedostettuna.

Rahalla saa ja hevosella pääsee. Kuva 1940-luvun alun Amerikasta. The Library of Congress.

Ei kommentteja: