maanantai 4. helmikuuta 2013

Frustraation lähteillä

Viikko sitten perjantaina tuli Twitterin kautta tiedoksi Kuvataiteen keskusarkiston sivusto Lähteillä, jonka logiikka ja käyttötapaukset (use cases) eivät ole minulle aivan heti auenneet. Tiedoteteksti kuullosti lupaavalta
...esittelee ja taustoittaa poimintoja arkiston ja kirjaston kokoelmista: asiakirjoja, valokuvia, julkaisuja ja muita dokumentteja.
Onko todellakin tarkoitus, että kävijä suurella innolla heiluttelee hiirtään etusivulla löytääkseen jotain mielenkiintoista? Luulin, että alareunan "julkaisuja" tai "dokumentteja" olisivat tarjonneet näkymän, josta olisin saanut otetta kokonaissisältöön, mutta ei. Niistä saa isompia ruutuja, joiden päällä pitää yksi kerrallaan kuljettaa hiirtä, että saa tietää mistä on kyse. Insinööri pyörittää päätään, kuvataiteilijat tykkäävät? Ainoa näkymä, josta pääsee yhdellä silmäyksellä kärryille on "Asiasanoja". (Joku ruotsinkielinen tulee muuten vetämään herneen nenuun sivuston yksikielisyydestä.)

Jostain pitää aloittaa, joten satunnaisesti asiasanasta Vevey, joka johti vain yhteen sivuun: Adolf von Becker. Asiallinen henkilöartikkeli, joka on tiukasti tekijänoikeusmerkitty. Tässä olisi voinut lähteä toisellekin tielle... 

Joitakin linkkejä on suoraan tekstissä ja vasemmasta alakulmasta avautuu lisää polkuja arkiston aarteisiin. Joita saa (tietenkin) vain katsoa: "Sivuston kautta pääsee silmäilemään arkiston aarteita lähietäisyydeltä." Ja mikä esti näiden aarteiden jakamisen vapaasti?

Harhailemalla löytyy isompiakin kokonaisuuksia, kuten monisivuinen teksti Suomen taideyhdistyksestä tai taideopiskelun kohdemaista. Kukahan näitä täältä älyää hakea? Kun Wikipedia on niin paljon lähempänä?

Aah. Nämä isommat kokonaisuudet olivat niitä "Julkaisuja". Jos olisin saanut jostain esille TEKSTIpohjaisen sisällysluettelon niin asia olisi selvinnyt HIEMAN nopeammin. Jos joku jaksaa selailla 5 sivua "dokumentteja" niin tulkoon onnelliseksi onnestaan. Minä pysyn tästä sivustosta todennäköisesti kaukana.

(Enkä todennäköisesti myöskään eksy Hämeenlinnan museon panoraamaesityksiin.)

Ei kommentteja: